Kampanja Studija energetike za podizanje svijesti građana u povodu Svjetskog dana zaštite okoliša

05.06.2019

Kampanja Studija energetike za podizanje svijesti građana u povodu Svjetskog dana zaštite okoliša

Na današnji dan obilježava se Svjetski dan zaštite okoliša, prema  Programu zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP) usvojenog na konferenciji Ujedinjenih naroda u Stockholmu 1972. godine. Ovogodišnja središnja tema Svjetskog dana zaštite okoliša je zagađenje zraka, a domaćin ovogodišnje manifestacije bit će Kina.


Zagađenje zraka drugi je najveći problem za okoliš u Europi, uz klimatske promjene i povećanje otpada. Prema podacima Europske agencije za okoliš, kvaliteta zraka u Europi povećala se u posljednjih nekoliko desetljeća, no tri od četiri Europljana iz urbanih sredina su u opasnosti zbog visokih razina zagađenosti. Onečišćenje zraka dovodi se u izravnu vezu s teškim bolestima poput astme i raka pluća, a godišnje oko 400 tisuća ljudi u Europi umire zbog posljedica udisanja zagađenog zraka.


Kvaliteta i (ne)zagađenost zraka usko je povezana s potražnjom za energijom koja je na svjetskoj razini porasla za 2,3 posto prošle godine, što je najbrži tempo rasta ovoga desetljeća, a na to je utjecao globalni gospodarski rast i pojačana potreba za grijanjem i hlađenjem u pojedinim svjetskim regijama.


No, porasla je potražnja i za drugim energentima, a fosilna goriva su već drugu godinu zaredom podmirila gotovo 70 posto rasta. Solarna i energija vjetra rasle su dvoznamenkastim tempom, pri čemu je samo solarna energija porasla za 31 posto. Ipak, to nije bilo dovoljno kako bi se podmirila pojačana potražnja za električnom energijom širom svijeta, što je pak povećalo potrošnju fosilnih goriva i štetnih emisija pri izgaranju.


Kao rezultat toga, globalne emisije ugljikova dioksida (CO2) povezane s energijom porasle su za 1,7 posto  u 2018. godini.

 

Obnovljivi izvori energije znatno pridonose smanjenju emisija štetnih plinova u atmosferi, a očekuje se da se smanjenjem zagađenja zraka bitno smanji i smrtnost svjetskog stanovništva i to, po nekim predviđanjima, za čak 4,6 milijuna preranih smrtnih slučajeva godišnje.

 

S obzirom na to da stalni porast svjetske populacije za sobom donosi i sve veće potrebe za energijom i čovječanstvo je u kontinuiranoj potrazi za izvorima energije koji bi primjereno pokrili energetske potrebe. Stoga je potrebno potražiti bolje rješenje začaranog kruga globalnog zatopljenja, klimatskih promjena i rasta potrošnje energije, a to su upravo povećanje energetske učinkovitosti i široka primjena energije iz obnovljivih izvora.

 

U duhu obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša i u skladu s ovogodišnjom temom, Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora provodi kampanju podizanja svijesti građana o potrebi povećanja energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije – i to serijom slika o potencijalnom izgledu nekih od karakterističnih krajobraznih motiva Hrvatske.


Pozivaju se građani da postanu aktivni dionici održivog i ravnomjernog razvitka i preuzmu odgovornost za očuvanje planeta.