Obavijest javnosti o zatvaranju bazena u Crnici

16.02.2017

Obavijest javnosti o zatvaranju bazena u Crnici

U povodu zatvaranja bazena u Crnici J.U. "Športski objekti Šibenik" uputila je priopćenje za javnost kako bi građane grada Šibenika upoznala s navedenim događajem. 

 

 Priopćenje prenosimo u cijelosti: 

 

Zbog povećanog interesa javnosti te u nastojanju da  građane grada Šibenika izvijestimo o tijeku događanja vezanog za pojavu svijetle prašine u prostorima bazena u Crnici te odluke o zabrani  korištenja zatvorenog  bazena, dostavljamo sljedeću kronologiju događaja:


Javna ustanova Športski objekti Šibenik 15. veljače 2017. godine donijela je odluku o zatvaranju zatvorenog bazena u Crnici na temelju preporuke Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije, Službe za epidemiologiju.


Djelatnici JU „Športski objekti Šibenik“ dana 13. veljače 2017. godine u večernjim satima dobili su informaciju kako je nekoliko djece zatražilo liječničku pomoć uslijed zdravstvenih smetnji na temelju čega su djelatnici JU „Športski objekti Šibenik“, zbog prve sumnje na povećanu koncentraciju klora u bazenskoj vodi, kontaktirali Zavod za javno zdravstvo ŠKŽ koji je ispitivanjem uzorka 14. veljače 2017. godine utvrdio kako je količina klora unutar dopuštenih parametara. Još se čekaju rezultati   analize uzorka bazenske  vode na druge kemijske i mikrobiološke parametre.

 

Istog dana nisu zaprimljene dojave o zdravstvenim smetnjama korisnika bazena.

 

Na izvid prostorija bazena potom su upućeni djelatnici Službe za epidemiologiju Zavod za javno zdravstvo ŠKŽ koji su 15. veljače 2017. godine izvršili izvid te preporučili zabranu korištenja bazena i sporednih bazenskih prostorija do daljnjega.


Djelatnici Zavoda su, također, istog dana kontaktirali OHBP i Odjel pedijatrije Šibenik te im nije potvrđen prijem djece sa zdravstvenim problemima povezanim s izloženošću nepovoljnim mikroklimatskim uvjetima u unutrašnjosti bazena.


Djelatnici Zavoda pregledali su klimatizacijsko-ventilacijski sustav Gradskog bazena u Crnici.


Pregled Gradskog bazena Šibenik izvršila je i Sanitarna inspekcija Ispostave Šibenik dana 15.veljače 2017. godine koja je donijela rješenje o zabrani korištenja bazena dok se ne dokaže da su provedene sljedeće mjere: temeljito čišćenje i dezinfekcija svih površina prekrivenih prašinom , pražnjenje bazena i temeljito čišćenje stjenki, temeljito čišćenje klimatizacijsko-ventilacijskog sustava uključujući sve razvodne grane, kao i dezinfekciju preko ovlaštene pravne osobe. Sanitarna inspekcija je naložila i mehaničko provjetravanje prostora bazena  te osiguranje prikladne zaštitne odjeće i opreme.


Tijekom inspekcijskog nadzora pozvani su i izvršili su svoj uviđaj djelatnici krim policije MUP-a Policijske postaje Šibenik.


Djelatnici javne ustanove trenutno izvršavaju preporuke Zavoda za javno zdravstvo i Sanitarne inspekcije, a bazen u Crnici ostat će zatvoren za korisnike do dobivanja rezultata analize i izvršenja preporuka nadležnih tijela.

 

 

Molimo građane i korisnike zatvorenog bazena za razumijevanje, a o svim eventualnim novostima pravovremeno ćemo izvijestiti javnost.