Priprema za Božić u crkvi sv. Frane

18.12.2017

Priprema za Božić u crkvi sv. Frane

Neposredna priprema za Božić u crkvi sv. Frane odvija se po sljedećem rasporedu. Zvonjavom zvona u nedjelju u ponoć 17. prosinca ulazimo u završnicu pripreme za Božić. Od ponedjeljka do srijede traje postavljanje borova i veoma raskošne scenografije jaslica što je u ovoj crkvi velika posebnost. Naime, upravo je franjevačka tradicija stvorila i raširila po cijelome svijetu izradu umjetnih jaslica koje uprizoruju Betlehem i događaj rođenje našega Spasitelja. Odnosno, sam sv. Frane Asiški je bio inicijator tome. On je postavio prve, tzv. žive jaslice za slavlje svete mise Polnoćke u Grecciu 1223. godine. Ovu franjevačku tradiciju nastavili su njegovati i fratri samostana sv. Frane postavljajući svake godine sve raskošnije i bogatije jaslice s borovima.


Fratri samostana sv. Frane također nude vjernicima mogućnost svete ispovijedi kao najbolju pripravu za Božić. Ovo su ponuđeni termini uz napomenu da navečer na Polnoćki neće biti ispovijedanja, kao niti na sam blagdan Božića.


Kao pripravu za Božić svojim sugrađanima daruju koncert Zbor glazbene škole Ivan Lukačić i Komorni orkestar Šibenik, u petak 22. 12. s početkom u 19.00 sati.


U subotu 23. 12. pali se posljednja, četvrta svijeća na adventskom vijencu i pjeva večernja Četvrte nedjelje došašća. Nakon toga je sveta misa.


Zbog poklapanja nedjelje s Badnjakom raspored svetim misa ostaje isti, po nedjeljnom rasporedu, u 08.00, 10.30 i 18.00 sati sveta misa bdjenja. Uz dodatak da će se slaviti i sveta misa Polnoćka.

Na blagdan Božića svete mise su u 08.00, 10.30 i u 18.00 sati.

 

Pjevačko društvo „Kolo“ održat će koncert božićnih pjesama, kolendi i popijevki, 28. 12 s početkom u 19.00 sati.