7. međunarodni festival animacije SUPERTOON

16.05.2017

7. međunarodni festival animacije SUPERTOON

SUPERTOON - Međunarodni festival animacije dana održat će se od 16. do 21. srpnja u Šibeniku.

Festival će se održati na nekoliko atraktivnih lokacija u samom središtu grada;

 

Uz "postojeće" kino na Gorici rezervirano za dječji program, prošlogodišnjem izvrsno posjećenom kinu na Maloj loži  gdje će biti prikazane kategorije kratkog i studentskog filma, ove se godine vraćamo na lokaciju na trgu I.G.Kovačića (iza škole) s programom glazbenog videa i namjenskog animiranog filma.

Festivalski centar bit će u Galeriji Matija (Studio galerije sv.Krševan) koji će služiti kao mjesto susreta svih posjetitelja i autora, ali i mjesto učenja, razmjene ideja te prezentacije bogatog popratnog programa.

Osim navedenih, ostale lokacije na kojima će se održati neki od programa već su dobro poznate; Gradska vijećnica, galerija sv.Krševana, gradski muzej, gradska knjižnica, press centar HND-a i HNK u Šibeniku. Nadalje, s obzirom da će se festival održati na 10 lokacija možemo reći kako opet zauzimamo grad te će animacija živjeti na svakom gradskom uglu.

 
Jedna od novosti festivala je i međunarodna natjecateljska kategorija kratkih studentskih filmova.

Preko 100 fakulteta i akademija poslalo nam je animirane uratke svojih studenata.


Dovršen je i selekcijski proces te su poznati animirani uradci koji će biti prikazani na ovogodišnjem, 7. izdanju Supertoona. Među više od 980 pristiglih radova, u 5 službenih natjecateljskih kategorija bit će prikazano 163 filma te još preko 250 filmova u popratnim filmskim programima.


U službenoj konkurenciji kratkih animiranih filmova bit će prikazano 22 filma iz 16 zemalja. Neki od onih koje vrijedi istaknuti su filmovi koji su osvojili brojne nagrade te bili na najvećim svjetskim festivalima, čime Supertoon dokazuje svoju relevantnost i uživa povjerenje najvećih svjetskih autora i studija koji prijavljuju svoje radove.

U studentskoj kategoriji bit će prikazana 34 filma iz 22 zemlje te će se među njima izabrati najbolji kratki studentski animirani film.

Šibenik, kao domaćin međunarodnog festivala djeteta, ima najmlađu publiku najvećih očekivanja, stoga, Supertoon posvećuje posebnu pozornost dječjem programu za koji se uvijek traži stolica više. U konkurenciji dječjeg animiranog filma bit će prikazano 26 filmova iz 21 zemlje.

 

Supertoon je poznat I po prikazivanju animiranih video spotova iz cijelog svijeta, pa će tako i ove godine prikazati 50 filmova iz 29 zemalja, od kojih su neki rađeni za bendove kao Gorilas, Oasis i Circeles.

 

Posljednja službena kategorija je kategorija namjenskog filma u kojoj gledatelji mogu vidjeti kako kompanije koriste animaciju za svoju promociju. U kategoriji će biti prikazano 30 reklama iz 12 zemalja, a neke od njih su rađene za CNN, Red Bull, Cartoon Network i Disney..

 

U sklopu programa bit će i razgovori s autorima, predstavljanje škola i studija. Bit će tu i retrospektivnih projekcija, izložbi I poznatih gostiju koji će prezentirati svoj rad.


Ove godine će se u sklopu festivala organizirati dvije radionice, dječja PLANKTOON , koju vodi Marko Zdravković te studentska radionica VJinga i mappinga objekta SUPERVISION koju će voditi Natko Stipaničev na koju su pozvani studenti s hrvatskih i europskih studija animacije.

 

Raspisan je natječaj za volontere. Bez njihovog truda i zalaganja ne bi bio mogući niti jedan festival pa tako ni Supertoon, pozivamo sve zainteresirane da nam se jave na:  supertoon.volunteering@gmail.com