Na prepunoj rivi održan svjetlosni spektakl Light is Life

29.08.2017

Na prepunoj rivi održan svjetlosni spektakl Light is Life

Sinoć je na Obali dr. Franje Tuđmana u Šibeniku održan svjetlosni spektakl „Light is Life“ u povodu 122. obljetnice otkako je grad Šibenik među prvim gradovima u svijetu dobio javnu rasvjetu na izmjeničnu struju.

 

U glazbenom djelu programa koji se odvijao na usidrenom brodu Lirica nastupile su violončelistica Nina Lucija Perina te operna sopranistica Tea Slavica, koju je na klaviru pratila profesorica Ana Lucić.

 

U zabavnom dijelu programa, u osvijetljenom dijelu šibenskog podmorja, atraktivan nastup brojnoj publici priuštile su sinkronizirane plivačice, članice Hrvatske reprezentacije i kluba za sinkronizirano plivanje Primorje Aqua Mare iz Rijeke. Njihov nastup označava energiju dobivenu iz rijeke i mora, a tradicionalne gajete osvijetljene led trakama koje su plovile u pozadinu predstavljale su energiju vjetra.

 

Manifestaciju su zajednički organizirali Zoran Lučić Luca, Grad Šibenik, TZ grada Šibenika i Jedriličarski klub Val.

 

Hidroelektrana Jaruga puštena je u rad 28. kolovoza 1895. godine, dva dana nakon što je proradila hidroelektrana na izmjeničnu struju, ona na Niagarinim slapovima u SAD-u. Stanovnici Buffala struju su počeli trošiti tek dogodine, a u Šibenik je došla iste večeri. Jedna od prvih hidroelektrana izmjenične struje u svijetu izgrađena je na inicijativu šibenskog gradonačelnika Šibenika Ante Šupuka, njegovog sina Marka i inženjera Vjekoslava Meichsnera