Objavljena nova bajka Ane Udovičić

27.08.2015

Objavljena nova bajka Ane Udovičić

Spisateljica za djecu, Ana Udovičić objavila je danas novu bajku. Riječ je zbirci kratkih bajki pod nazivom Vilinske priče, koje su  temeljene  na hrvatskoj i slavenskoj mitologiji. Svi likovi koji se pojavljuju u zbirci inspirirani su starim hrvatskih pričama i legendama, kao i narodnom tradicijom, koja je prilagođena potrebama suvremenog modernog djeteta. Riječ je o dvadeset kratkih priča raspoređenih u četiri poglavlja, čija je  namjena da se svake večeri djeci pročita po jedna priča prije spavanja. Ili kako to sama, autorica kaže: Dogodovštine iz vilinskog kraja sad ispričati valja. Svakog dana pričica jedna za laku noć da djeca mirno snivat mogu poć!

Svako poglavlje sastoji se od pet priča koje su povezane istom tematikom.  Tako u prvom poglavlju pod nazivom VILINSKI LJUDI nalazimo priču Vila i pastir, Nepoželjna nevjesta,  Ružna ljepotica, Majušna vila i djedova vreća, te Nesretna Vilenica.

Kroz ovih dvadeset priča osim što se djecu uspavljuje i potiče na maštanje, također ih se upoznaje s hrvatskom i slavenskom mitologijom, kao i pričama njihovih baka i djedova. Također ih se upoznaje s nekim davnim minulim vremenima i pokazuje im kako su maštali naši stari.

Kako to i doliči bajkama, svaka od ovih priča donosi pouku na kraja, te na takav način Vilinske priče imaju i obrazovnu svrhu.

Ana Udovičić, djevojačko Bilić (prezime pod kojim i potpisuje knjige), rođena je 24. kolovoza 1980. u Šibeniku.  Osnovnu školu i gimnaziju „Antun Vrančić“ pohađala je u Šibeniku. Novinarstvo je diplomirala 2004. godine na Zagrebačkom sveučilištu. Kao novinar radila je na RTL-u, televiziji Šibenik i Otočnom radiju Kornati, gdje je bila i autor emisija „Tragovima predaka“ i „Iz bakine škrinjice“. Od djetinjstva se bavi pisanjem pjesama i proze. Surađuje s Etnološkim odjelom Muzeja grada Šibenika, za koji je autorica serijala radio emisija „Glasovi Šibenika“.  „VILINSKE PRIČE“ četvrta su Anina bajka. Do sada je objavila tri knjige za djecu i to „Tajna bakina tavana“, „ Vitezovi Rata“, i „Čuvar blaga“. U izdanju Književnog kluba Miroslav Mika Antić iz Inđije u Srbiji objavila je nekoliko pjesama u zbirkama pjesama  „Noć boema 1“ , „Noć boema 2“ i „Garavi sokak“. U pripremi je  još jedna knjiga za djecu i to  „ Obećanje kapetana Strašnog“.

Autorica Ana Udovičić  surađuje s Udrugom za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Šibensko-kninske županije Kamenčići.  Članovi Udruge su do sada sudjelovali na svim Aninim promocijama, kojima su dali svoj doprinos. Tako su na promociji knjige „Čuvar blaga“ izveli malu predstavu prema predlošku iz knjige. Ana ih je za ovu knjigu odlučila uključiti još aktivnije, te je dogovoreno kako će članovi Udruge u skladu sa svojim mogućnostima prema potrebama sadržaja Vilinskih priča nacrtati svoje ilustracije koje će biti korištene kao predlist i zalist knjige. Na takav način Kamenčići se aktivno uključuju u društvo, a društvu se povećava svijest o potrebama osoba s mentalnom retardacijom.