Preminuo Milivoj Boranić - Mita

16.04.2019

Preminuo Milivoj Boranić - Mita

Istaknuti šibenski, dalmatinski i hrvatski sportaš Milivoj Boranić - Mita, preminuo je u nedjelju u Šibeniku u 91. godini.

 

Boranić je rođen 29. srpnja 1928. godine u Zagrebu, Pučku školu i gimnaziju završio je u Šibeniku, a Fakultet za fizičku kulturu u Zagrebu i Beogradu.

Sportom se počeo baviti u Krešimirovom gradu i to veslanjem, atletikom, vaterpolom, rukometom i košarkom, a 1946. godine s veslačkim klubom Krka osvojio je u posadi osmerca naslov državnog juniorskog prvaka, potom 1948. godine i seniorski.

 

Šjor Mita je bio tajnik SIZ-a za fizičku kulturu Općine Šibenik. 

Treniranje veslačke reprezentacije Egipta preuzeo je 1960. koju je vodio do 1969. potom 1991. do 1993. i 1996. do 1999. godine. Godine 1970. i 1971. trenirao je veslačku reprezentaciju Turske.

Od 1975. godine do 1984. godine bio je izbornik veslačke reprezentacije Jugoslavije i trener veslača VK Krke s kojima je osvojio desetak naslova državnih prvaka u različitim veslačkim disciplinama.

Kao izbornik više veslačkih reprezentacija sudjelovao je na više olimpijskih igara, svjetskih i europskih prvenstava. 

 

Bio je i prvi operativac šibenskog dijela Osmih mediteranskih igara, na što je bio posebno ponosan, a gdje je dao i veliki doprinos u obnovi ili gradnji sportskih objekata za potrebe Osmih mediteranskih igara održanih 1979., u Splitu, a čija su se pojedina natjecanja održavala i diljem Dalmacije. Procvali su tada preuređeni ili izgrađeni sportski objekti na Šubićevcu, Baldekinu, Zatonu…Šibenik je u pripremi MIS-a rješavao i komunalne probleme na Ražinama, Šubićevcu… 

 

 

Komemoracija povodom smrti Milivoja Boranića održana je sinoć  u prostorijama Veslačkog kluba Krka u Šibeniku, a sahrana će biti u utorak 16. travnja u 14 sati na groblju Kvanj u Šibeniku.