Solo recital za koji se tražilo sjedalo više

07.08.2018

Solo recital za koji se tražilo sjedalo više

Nastavak uspješne suradnje Tvrđave kulture Šibenik i Festivala klasične glazbe „Musica Appassionata“ priuštio je ljubiteljima klasike večer vrhunske glazbe na Tvrđavi Barone. Sinoćnji nastup mladog pijanističkog virtuoza Aljoše Jurinića publiku je ostavio u ovacijama koje je ovaj mladi umjetnik svojom izvedbom i više nego zaslužio.


Solo recitalom na kojem su se našla tri složena klavirska komada Jurinić je potvrdio status pijanista svjetske klase. Svoju je izvedbu započeo s „RêveireClaudea Debussyja, skladbom koja je pojačala sanjivu atmosferu ljetne večeri iznad grada. Uslijedila je izvedba Beethovenove Sonate br. 13 u Es-duru, znane pod imenom„Quasi una fantasia“, koja je zaista zvučala i izgledala poput fantazije, promatrajući kako se sjajnim izvođenjem dinamičkih promjena prenose snažne emocije od Jurinića do šibenske publike.


„Spektakularno je ovo što vidimo pred sobom i gdje jesmo. Zaista, poseban je ovo koncert i zaslužuje dodatak programu“ – izjavio je Jurinić prije reinterpretacije dvaju pjesama Aloysiusa Bertranda iz zbirke „Gašpar noćnik“, koje je čitao Jurinićev brat, a praćene su izvedbama djela iz opusa Mauricea Ravela.


Za kraj je ostavio djelo središnjeg opusa svog omiljenog skladatelja, Fryderyka Chopina, Dvanaest etida. Gotovo leteći prstima preko crno bijelih tipki Jurinić je pokazao svu raskoš svoje izvanredne tehnike kojom očarava publiku diljem svijeta. Upravo mu je izvedba ovog djela, među ostalima, pomogla da se plasira u finale najvećeg i najprestižnijeg međunarodnog pijanističkog natjecanja održavanog Frédéric Chopin u Varšavi.


Dugotrajni je pljesak publike Jurinić nagradio izavši dva puta na bis, u kojem je izveo Chopinova djela za kraj svog premijernog šibenskog nastupa.


Nastup jednog od najuspješnijih hrvatskih pijanista mlade generacije dokaz je kvalitete kulturno – umjetničkog programa Tvrđave Barone. Raznolikim se programom ljubiteljima dobre glazbe, neopterećenima žanrovskim odrednicama, nastoji pružiti dobro ugođena večer iznad grada.


Tako već sljedeći tjedan, u četvrtak, 16. kolovoza, zainteresirani mogu uživati u sljedećem programu Strane B, nastupu kvarteta Borna Šercar's - Jazziana Croatica. Specifičan melos proteže se kroz originalne skladbe i obrade etno tema koje sastav izvodi, čineći zanimljivu fuziju tradicije i suvremenih glazbenih tekovina u instrumentalni etno jazz zvuk.


Ulaz na program slobodan je za članove Kluba prijatelja i posjetitelje s važećom dnevnom ulaznicom.