Veliki manevri u tijesnim ulicama

12.02.2014

Veliki manevri u tijesnim ulicama

Nova predstava iz produkcije HNK u Šibeniku. Riječ je o predstavi Ive Brešana VELIKI MANEVRI U TIJESNIM ULICAMA.
Režiju potpisuje Vinko Brešan dok u predstavi igraju Franka Klarić, Marija Škaričić, Jakov Bilić, Ivan Brkić, Branimir Vidić, Marinko Prga, Joško Ševo,
Filip Detelić, Antonio Franić, Zdeslav Čotić, Mate Gulin i Matija Šakoronja.
Dramaturginja je Željka Udovičić, scenograf Dragutin Broz, kostimografkinja Sara Lovrić Caparin i autor glazbe Mate Matišić.


Dva Brešana - jedna komedija!
Komedija je to nastala po uzoru na one renesansne: s čitavom plejadom živopisnih likova i različitih zapleta.  Kao polazište za svoj s karakternim manama vlastitih junaka Ivo Brešan i ovoga puta odabrao je klasika čijim se zapletima u svojoj dramskoj literaturi često utječe: Shakespearea. Ovoga puta odlučio se za , komad s kojim na tim vlastitim vodi kreativni folozofsko-dramski dijalog kojim diskutira, propituje prije svega odnos sna i jave, ali i , tj. odnos prema ženama i formiranju njihovog mnijenja. Brešan se, naravno, vodeći tu odmiče i umjetnički originalno Shakespearov zaplet (npr.šaljući svoje junake upravo na predstavu u šibensko kazalište uvodeći tako teatar u teatru). Osim toga, radnju ove komedije zabune izmješta u odnosu na izvornik kako na fizičkom tako i na mentalnom planu. Naime, ti se odigravaju u upravo tijesnim ulicama Šibenika dvadesetih godina prošlog stoljeća, a karakteri poprimaju prepoznatljive tipološke osobine dalmatinskog podneblja. Tako kroz niz komičnih situacija susrećemo čitavu galeriju likova iz Šibenika, ali i Trogira, Drniša... uvijek spremnih na šalu, na intrigu, ali i bepoštednu osvetu ako ih izvrgnemo poruzi ili poniženju. 
Zaplet nastaje u trenutku kada propali student Lujo odluči, zahvaljujući situaciji, pokušati provesti eksperiment i provjeriti da li je moguće uvjeriti čovjeka da jest ono što nije, odnosno da je njegov život samo san. U realizaciju plana uključuje se i gostioničar Tafra, a sve zbog osvete trgovcu Prebandi koji nije htio svoju mlađu kćer Cvitu dati za Tafrinog zaostalog sina Dunka.
U igru zamjene identiteta uvlače prijatelje, ali pijanca i lutalicu kojeg nitko ne poznaje - drnišanina Bagaru, kojega predstavljaju kao bogatog plemića. Tako se oko Prebande i njegovih kćeri zavrti priča prepuna duhovitih zapleta i peripetija.
Paralelno, odvija se i druga linija komada - priča Prebandinoj starijoj kćeri, o Katici, kojoj otac nikako ne može naći muža zbog njezine prijeke ćudi pa stoga pristaje na sumnjivi .
No  unutar duhovitih situacija, zaigranosti ove predstave čiji opori mediteranski humor tjera na smijeh jer prepoznajemo mane kako vlastite tako i onih oko nas, krije se i filozofska zapitanost o suodnosu sna i jave, koje na jednostavan, a upravo stoga bolan način postavlja pitanja o ljudskoj prirodi, o našem identitetu. 
Željka Udovičić

 

Premijerna izvedba biti će u HNK u Šibeniku  21. veljače 2014. godine s početkom u 20 sati dok je repriza 22. veljače 2014.
Predstava gostuje na festivalu "Virkas" u Virovitici 27.veljače 2014.