Zamjenik gradonačelnika Paško Rakić pozdravio polaznike ljetne škole „Faust Vrančić“

26.06.2018

Zamjenik gradonačelnika Paško Rakić pozdravio polaznike ljetne škole „Faust Vrančić“

 Zamjenik gradonačelnika Paško Rakić jutros je u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić pozdravio polaznike Međunarodne ljetne škole hrvatskog jezika i kulture „Faust Vrančić“.

 


„Dobrodošli u najstariji samorodni grad na Jadranu, grad tisućljetne kulturne i povijesne baštine koji kao prijatelj djece slavi 58. međunarodni dječji festival, grad u kojem će svatko od vas, siguran sam, pronaći nešto za sebe. Vjerujem da ćete ovim posjetom biti bogatiji znanjem, iskustvima i prijateljstvom te da ćete u svoje rodne krajeve ponijeti samo pozitivna iskustva.“, kazao je zamjenik gradonačelnika Paško Rakić.

 

Zajedno s profesorima, četrdesetak učenika iz Osijeka, Orašja i Vukovara sudjeluje u radu ljetne škole koja se do  1. srpnja održava na otoku Prviću. U okviru posjeta gradu Šibeniku učenici će obići katedralu  sv. Jakova, tvrđavu sv. Mihovila, te samostan i Muzej sv. Frane.

 

Petu po redu Međunarodnu ljetnu školu hrvatskog jezika i kulture organizira Ogranak Matice hrvatske iz Osijeka, pod pokroviteljstvom Osječko-baranjske županije, Đakovačko-osječke nadbiskupije i Šibenske biskupije.

 


Kulturna baština tema je ovogodišnje škole koja povezuje različite kreativne radionice (jezičnu, medijsku, tehničku, folklorističku, dramsku i glagoljsku), terenska i akademska predavanja, domaćine i ugledne goste, među kojima je već tradicionalno dr. sc. Marijana Borić, stručnjakinja za hrvatsku renesansnu znanstvenu baštinu, a ove godine tu je i Šime Strikoman, poznati majstor umjetničke fotografije, koji će polaznicima na otoku Prviću održati multimedijalno predavanje o biserima hrvatske kulturne baštine u njegovu autorskom objektivu.