Sutra vožnja „Vlakom slobode“ na relaciji Split - Knin

25.08.2017

Sutra vožnja „Vlakom slobode“ na relaciji Split - Knin

U subotu, 26. kolovoza 2017. godine, na relaciji Split – Knin – Split organizira se simbolična vožnja „Vlakom slobode“.

 

S njom se na simboličan način želi obilježiti događaje iz kolovoza 1995. godine, kada je Vojno redarstvenom operacijom „Oluja“ oslobođena Republika Hrvatska, uspostavljen ustavno-pravni poredak i povezan sjever s jugom, nakon čega je, na inicijativu predsjednika Franje Tuđmana 26. kolovoza 1995. godine tim prostorom prošao „Vlak slobode“.

 

Tadašnjom vožnjom od Zagreba do Splita, sa usputnim zaustavljanjima, među kojima je najznačajnije bilo ono u Kninu, državni vrh Republike Hrvatske, predvođen predsjednikom Tuđmanom je na najzorniji način pokazao da je ponovo uspostavljeno teritorijalno jedinstvo zemlje i da više ne postoji ni politička, ni vojna opasnost od snaga koje su htjele razoriti Hrvatsku.

 

Na poziv organizatora, Grada Splita i HŽ Putničkog prijevoza, vožnji će se pridružiti predstavnici Grada Šibenika, gradonačelnik Željko Burić i zamjenik gradonačelnika Paško Rakić.

 

Polazak vlaka s željezničke stanice u Perkoviću je u 9:57 sati.

 

U Kninu će se položiti vijenac na spomenik „Hrvatske pobjede 'Oluja 95“, na Trgu Ante Starčevića, a izaslanstva gradova, Splita, Solina, Kaštela, Šibenika, Drniša i Knina obići će i kninsku tvrđavu.

 

Polazak iz Knina prema Split predviđen je u 13,00 sati s dolaskom u Split u 14,30 sati.