Turistička valorizacija tvrđave Barone

01.02.2016

Turistička valorizacija tvrđave Barone

Površina: 3 800 m²

Vrijednost investicije: 1.385.645,00 €

Idejno rješenje uređenja tvrđave Barone, koja je svečano otvorena 29.  siječnja 2016.g.,  uključuje restauraciju, revitalizaciju i održivo korištenje ovog spomenika kulturne baštine. Procijenjena vrijednost projekta iznosi 1.385.645,00 €, od kojih je EU projekt sufinancirala s milijun EURa, što je ujedno i najveći iznos koji se na natječaju mogao odobriti, dok je preostali dio sredstava osigurao Grad Šibenik. Na tvrđavi Barone se nalazi visokotehnološki muzej koji koristi augmented reality tehnologiju (u slobodnom prijevodu - tehnologiju „proširene stvarnosti“) za prezentaciju „postava“. Tako posjetitelji putem smart-phonea, tableta, AR naočala, mogu promatrati i istraživati sadržaje iz bogate šibenske povijesti. Posebna atrakcija je pogled s vidikovca na panoramu Šibenika kakav je bio u 17. stoljeću. Tvrđava je obnovljena, bedemi su sanirani i nadograđeni kako bi se što više približili izvornom obliku te kako bi se spriječilo dalje propadanje. Na mjestu ruševnog objekta izgrađen je novi koji je podijeljen na gastro – kulturni dio, suvenirnicu, lounge zonu i sanitarni čvor. Objekt je  ostakljen kako bi zadržao funkciju vidikovca. Uz sami objekt, iskorišten je prirodni pad terena i sagrađen amfiteatar za manje manifestacije i predavanja kapaciteta do 100 posjetitelja. U zapadnom kutu tvrđave uređeno je i dječje igralište.

Procijenjena vrijednost projekta iznosi 1.385.645,00 €, od kojih  EU projekt sufinancira s milijun EURa, što je ujedno i najveći iznos koji se mogao odobriti, dok će preostali dio sredstava osigurati Grad Šibenik- potvrdila je to u veljači ove godine evaluacijska komisija Središnje agencije za financiranje i ugovaranje.

Prema idejnom projektu na tvrđavi Barone će se nalaziti visokotehnološki muzej koji koristi augmented reality tehnologiju (u slobodnom prijevodu - tehnologiju „proširene stvarnosti“) za prezentaciju „postava“. Tako posjetitelji putem smart-phonea, tableta (ili u budućnosti AR naočala) mogu promatrati i istraživati sadržaje iz bogate šibenske povijesti. Posebna atrakcija bit će pogled s vidikovca na panoramu Šibenika kakav je bio u 17. stoljeću.

Tvrđava će se obnoviti, bedemi sanirati i nadograditi kako bi se što više približili izvornom obliku te kako bi se spriječilo dalje propadanje. Postojeći objekt će se ukloniti i izgradit će se novi koji će biti podijeljen na gastro – kulturni dio, suvenirnicu, lounge zonu i sanitarni čvor. Objekt će biti ostakljen kako bi zadržao funkciju vidikovca.

Uz sami objekt, iskoristit će se prirodni pad terena i napraviti amfiteatar za manje manifestacije i predavanja kapaciteta do 100 posjetitelja. U zapadnom kutu tvrđave urediti će se i dječje igralište.