Uređenje okoliša četiri zgrade na Šubićevcu

03.05.2017

Uređenje okoliša četiri zgrade na Šubićevcu

Grad Šibenik je riješio pitanje vlasništva, napravio građevinski projekt i raspisao natječaj za prvu fazu uređenja parkirališta i okoliša oko stambenih zgrada u Ulici bana Josipa Jelačića 76, 78, 78a i 78b na Šubićevcu.


Parkiralište će se formirati neposredno uz glavnu prometnicu, te uz zgradu kućnog broja 76 oko koje je stvorena kružna kolna veza kojom se pristupa postojećim garažama. Ukupno je planirano 35 parkirnih mjesta, uključivo invalidska, koja će se dijelom popločati travnim opločnicima unutar kojih će rasti trava. Obzirom na već ustaljene pješačke tokove, formirana su dva glavna pješačka pravca: stubište koje vodi od cestovne prometnice ka sjeveroistoku i pješačka veza između škole i supermarketa. Stubište je dotrajalo i u lošem stanju, te se djelomično prekida, stoga će se zamijeniti novim uz koje će se nalaziti rampa za pristup interventnim vozilima do zgrade 78b.

 

Pješačke veze će se proširiti i ograditi zelenim otocima na mjestima ulaska u zgrade, uz postavljanje klupa za sjedenje. Postojeći roštilj smješten iza garaža će se zadržati, a uz njega stvoriti nova terasa za stanarsko druženje. Područje je projektirano na način da se osobama smanjenje pokretljivosti i s invaliditetom omogući jednak pristup i korištenje u svim zonama, a također se teži očuvanju postojećeg vrijednog drveća te stvaranju novih nasada oko zgrada.

 

Ukupna vrijednost projekta je procijenjena na milijun i pol kuna, a po završenom natječaju bi trebali početi radovi prve faze.