Akcije čišćenja podmorja šibenskih plaža i obale ove godine pod patronatom Grada

22.04.2015

Akcije čišćenja podmorja šibenskih plaža i obale ove godine pod patronatom Grada

 

Volonterske akcije čišćenja podmorja  šibenskih plaža, obale i okoliša održat će se tijekom mjeseca svibnja u organizaciji Grada Šibenika, uz sveobuhvatno sudjelovanje Turističke zajednice Šibenika, pripadajućih gradskih četvrti i mjesnih odbora, uz podršku komunalnih poduzeća Gradske čistoće i Zelenila, te dobrovoljnih vatrogasnih društava i ronioca.

Na današnjem sastanku u uredu zamjenika  gradonačelnika Danijela Milete, kojem su nazočili predstavnici navedenih tijela, definirano je vrijeme realizacije ovih akcija: 02. svibnja čistit će se podmorje plaže  Banj, 09. svibnja volonterska akcija čišćenja održat će se u Zablaću, te 16. svibnja u Brodarici. Sve akcije se odvijaju subotama s početkom u 9 sati.

'Po prvi put akcije čišćenja podmorja organiziramo u ovakvom obimu i pod gradskim kišobranom s ciljem koordinirane raspodjele zadataka i što efikasnije realizacije. Cilj ovih volonterskih akcija, osim jednokratnog čišćenja, je i osvještavanje naših sugrađana da okoliš treba održavati čistim i ne samo u susret turističkoj sezoni, već cijele godine. Nakon prikupljenih iskustava s ova prva tri čišćenja, i uz prisutan pozitivni volonterski duh, planirat ćemo organizaciju daljnjih akcija', rekao je zamjenik gradonačelnika mr.sc. Danijel Mileta.

Akcija čišćenja podmorja plaže Banj uključit će čišćenje prostora oko TEF-a, pa i dječjeg vrtića Ljubica. U Zablaću je planirano čišćenje uvale Porat, a uklonit će se i nelegalne deponije uz prometnicu prema šetnici u kanalu sv. Ante.

Brodarička obalna linija duga je 3 km to će biti najzahtjevnija akcija. Prioritetna lokacija je Obala Maratuša, a osim čišćenja podmorja pokosit će se trava, te će se ukloniti nisko raslinje i osušeno granje na cijelom obalnom pojasu. Ovoj akciji će dodatni obol dati TZ Brodarica/Krapanj.