Burić na susretu gradonačelnika i poduzetnika: „Jedini ispravni put je ravnomjeran razvoj Hrvatske“

13.11.2014

Burić na susretu gradonačelnika i poduzetnika: „Jedini ispravni put je ravnomjeran razvoj Hrvatske“

 

Danas je u hotelu Ivan u Solarisu otvoren 6. susret gradonačelnika i poduzetnika 48 sati, u organizaciji Udruge gradova Republike Hrvatske i poslovnog tjednika Lider. Cilj skupa je pronalaženje novih modela suradnje jedinica lokalne samouprave i poslovne zajednice s ciljem poticanja poduzetničke klime. Pozdravnim govorima sudionicima su   se obratili gradonačelnik Šibenika Željko Burić,  Željko Turk, gradonačelnik Zaprešića i predsjednik Udruge gradova RH, te župan Goran Pauk u ime Hrvatske zajednice Županija.

 

„Grad Šibenik definitivno je grad koji ne plače nad svojom sudbinom, mi smo našli svoj put - put ka uspjehu. Mi kao čelnici lokalne samouprave izabrani smo da radimo na dobrobit svih naših građana i moramo raditi u interesu naše sredine i pritom zatomiti političke interese i pripadnost“, rekao je gradonačelnik Burić.

 

Osvrnuo se i na aktualnu temu regionalnog preustroja, kazavši kako smatra da je najveći problem visoka centraliziranost Hrvatske. „Želim ravnomjerni razvoj Hrvatske, to je jedini put. Samo decentralizacijom realnog novca i moći odlučivanja o sredstvima za lokalne potrebe Hrvatska može ići naprijed ka ravnomjernijem razvoju“, kazao je Burić.

 

Zaštita okoliša, reforma vodnog gospodarstva, fondovi EU, porezna politika i regionalni razvoj glavne  su teme ove dvodnevne konferencije.

Konferencija je počela u 'zelenom' ozračju, jer je prošlo godinu dana otkako je Hrvatska usvojila novi Zakon o održivom gospodarenju otpadom. Postoje pozitivni pomaci u implementaciji istoga, ali mnoge lokalne zajednice nisu u potpunosti pripremljene na provedbu zakona. Ova konferencija, koja je okupila više od stotinjak gradonačelnika i predstavnika gradova, prilika je za veće pomake na tom području.