Dječji tjedan i u Šibeniku

04.10.2011

Dječji tjedan i u Šibeniku

 

 

Dječji tjedan je godišnja akcija posvećena djeci koju Grad Šibenik, posredstvom Društva naša djeca, tradicionalno obilježava svake, pa tako i ove godine. Dječji tjedan se uvijek održava u prvom punom tjednu listopada i traje sedam dana. Ove je godine započeo u ponedjeljak 3. listopada i završava u nedjelju 9. listopada. Moto Dječjeg tjedna je Ljubav djeci prije svega! A dodatno se u javnosti ističe i poruka, koja izražava glas djece: Odrasli, imajte u vidu i naše prijedloge!

 

Predsjednica DND Šibenik Mira Jušić, zajedno s članovima Društva i ove godine organizirat će brojne akcije i aktivnosti posvećene djeci , posebno u osnovnim školama grada Šibenika. Središnje događanje ovogodišnjeg šibenskog Dječjeg tjedna održat će se u osnovnoj školi Tina Ujevića, u četvrtak 6. listopada u 9,30h, kada će učenici 2. razreda , pod vodstvom svoje učiteljice Gordane Milošević, pisati na balonima poruke o pravima i potrebama djece, te ih poslije puštati.

 

Ciljevi ove akcije su usmjeriti pozornost javnosti na potrebu ostvarivanja prava djeteta i na potrebu provedbe odabranih aktivnosti s djecom i za djecu. U tim danima potrebno je organizirati posebne i prigodno odabrane igre, priredbe sa stvaralačkim aktivnostima djece, pokrenuti u lokalnim zajednicama nove akcije od šireg značaja za razvoj i odgoj djece,

poticati volonterski, stručni i društveni rad odraslih s djecom, poticati aktivnu participaciju djece u aktivnostima i životu lokalne zajednice i u šire.

 

Dječji tjedan tradicionalno, dugi niz godina, u gradovima i općinama Hrvatske neposredno iniciraju i provode Društva Naša djeca. Obično se prvog dana Dječjeg tjedna, u podne na glavnom trgu, djeca i odrasli zajedno upućuju poruku Dječjeg tjedna ili neku drugu odabranu poruku djece odraslima. Također delegacija djece i članova DND-a odlazi u posjet Gradonačelniku, da bi ga upoznali s mišljenjem i prijedlozima što je potrebno napraviti za djecu. Također se organiziraju i javne radionice na kojima se djeca i prisutni upoznaju s ciljevima i mogućnostima koje pruža život u Europskoj uniji.  Provode se humanitarne akcije „Djeca djeci“, održavaju prigodne priredbe i izložbe, zabavne igre i nagradni kvizovi, prikazuju dječje vještine i spretnosti, dječji sajam, održavaju sjednice Dječjih vijeća te još puno drugih različitih aktivnosti koje odaberu i smisle djeca i odrasli.

U okviru Dječjeg tjedna, od 14. do 16. 10.2011. u Varaždinu se održava središnja, 17. godišnja Smotra dječjeg stvaralaštva, na kojoj će nastupiti preko 1000 djece iz gradova i općina Hrvatske.