Grad Šibenik uređuje biciklističko-pješačku poučnu stazu „Put mlikarica“ u Dubravi

31.07.2017

Grad Šibenik uređuje biciklističko-pješačku poučnu stazu „Put mlikarica“ u Dubravi

Grad Šibenik je uspješno  povukao sredstva za projekt uređenja biciklističko-pješačke poučne staze „Put mlikarica“ na području Dubrave. Turističko vijeće Hrvatske turističke zajednice temeljem objavljenog Javnog poziva za potpore projektima turističkih inicijativa i proizvoda na turistički nerazvijenim područjima u 2017. godini, na svojoj 20. sjednici održanoj 27. srpnja 2017. godine, donijelo je odluku o sufinanciranju projekta „Put mlikarica“ u iznosu od 50.000,00 kuna.

 

„Uređenje biciklističko-pješačke poučne staze na području Dubrave izravno će pridonijeti obogaćenju turističke ponude, povećanju broja posjetitelja te popunjavanju smještajnih kapaciteta u mjestu koje nema izlaz na more. Proširenje turističke ponude pridonijet će razvoju selektivnih vrsta turizma u koje spadaju cikloturizam i planinarsko-pješački turizam te ekološki i izletnički turizam, a koji Grad Šibenik sustavno razvija. Projekt „Put mlikarica“ je još jedan  u nizu projekata kojim dokazujemo da ulažemo u šibensko zaleđe, bogato turističkim potencijalom.“, kazao je zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta.

 

Biciklističko-pješačka poučna staza „Put mlikarica“ je kružna staza koja prolazi preko gotovo cijelog područja Dubrave kraj Šibenika u dužini 10,3 km. Obitelji koje su u prošlosti proizvodili mlijeko, mliječne proizvode i ostalu hranu, upravo su ovim putovima odvozili namirnice pomoću magaraca i ostale stoke u tadašnji težački Šibenik.

 

Projekt predviđa čišćenje grmlja i ostalog drveća na već postojećim makadamskim putovima i pješačkim stazama, uređenje pojedinih dijelova staze koji su oštećeni te izradu sloja od mehanički zbijenog kamenog materijala. Također, bit će postavljane informativne ploče duž cijele staze koje će opisati prošlost i značaj staze te biciklističke oznake.

 

 

Ukupna vrijednost projekta je 100.250,00 kuna.