Gradonačelnik pozdravio sudionike 5. Hrvatskog kongresa laboratorijske dijagnostike

21.09.2013

Gradonačelnik pozdravio sudionike 5. Hrvatskog kongresa laboratorijske dijagnostike

Gradonačelnik Grada Šibenika dr. Željko Burić pozdravio je večeras sudionike 5. Hrvatskog kongresa laboratorijske dijagnostike s međunarodnim sudjelovanjem, koji se ovog vikenda održava u hotelskom naselju Solaris.  "Pozdravljam sudionike ovog uglednog međunarodnog skupa; kao liječniku i dugogodišnjem ravnatelju bolnice poznato mi je koliko je laboratorijska dijagnostika važna u prevenciji, otkrivanju i liječenju bolesti, te se nadam da će i ovaj šibenski Kongres donijeti neka nova saznanja vašoj struci. Kao gradonačelnik Grada domaćina  želim vam ugodan boravak u Solarisu, ali vas pozivam i da posjetite staru gradsku jezgru Šibenika-najstarijeg izvorno hrvatskog grada na Jadranu."

Kongres je multidisciplinaran, zamišljen kao poveznica između biomedicinskih djelatnika različitih specijalnosti, te okuplja eminentne stručnjake iz zemlje i inozemstva, koji će svojim sudjelovanjem dati doprinos podizanju ugleda biomedicinsko laboratorijskih znanosti u regiji, ali i pokazati vodeću ulogu Hrvatske u ovom dijelu svijeta. Glavna tema kongresa je „Uloga biomedicinsko-laboratorijske dijagnostike u znanosti i zdravstvu“.

Kongres obuhvaća sva područja suvremene laboratorijske dijagnostike. "Brza, pouzdana i specifična dijagnostika može značajno doprinijeti odgovarajućem zbrinjavanju bolesnika, ali i uspostavljanju učinkovitih i brzih mjera u slučaju mogućih epidemija. Istodobno, bez eksperimentalnih laboratorijskih analiza nezamisliv je napredak i razvoj znanosti.", kazala je dr.sc. Mirjana Stupnišek, predsjednica Organizacijskog odbora Kongresa.

Među predavačima treba izdvojiti slijedeće uvažene profesore i stručnjake: Kyoko Komatsu (Japan) – IFBLS President, Vincent S. Gallicchio (USA) – IFBLS Past-President, Patrick Joseph Chattad (Kamerun), Domagoj Drenjančević (Hrvatska), Nadine A. Fydryszewski (USA), Chuan-Liang Kao (Taiwan), Alba Marzo (Italija), Catherine Otto (USA), Nedeljka Pađen-Šljivo (BiH), Jerko Barbić (Hrvatska), Aleksandar Včev (Hrvatska), Dionysis Vourtsis (Grčka).

Hrvatskoj laboratorijskoj udruzi osobitu čast ukazala je i Internacionalna federacija za biomedicinsko laboratorijske znanosti (IFBLS), osnovana 1954. godine, odabravši hrvatsku udrugu za domaćina ovogodišnjeg Sastanka glavnih delegata IFBLS, kojem nazoče predstavnici iz cijelog svijeta, čime ovaj skup dobiva  međunarodne razmjere.

Ovaj združeni skup primjer je uspješnog modela uske suradnje stručnjaka diljem svijeta, a nazočnost Predsjednika te članova Upravnog vijeća IFBLS na kongresu, kao i delegata iz država članica IFBLS, osigurava kontakte za buduću suradnju hrvatskih stručnjaka s ostalima diljem svijeta.