Hrvatski narod se prisjeća obljetnice stradanja Grada heroja

18.11.2017

Hrvatski narod  se prisjeća obljetnice stradanja Grada heroja

U Vukovaru se danas obilježava 26.obljetnica stradanja hrvatskog Grada heroja. Središnji program „Dana sjećanja na Žrtvu Vukovara 1991.-2017.“ započeo je jutros prigodnim programom ispred vukovarske bolnice, a potom je formirana Kolona sjećanja koju predvode hrvatski branitelji Vukovara i članovi obitelji poginulih, ubijenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja.

Izaslanstvo Grada Šibenika predvođeno zamjenikom gradonačelnika Paškom Rakićem položit će cvijeće na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata u Vukovaru te se  pokloniti   svim braniteljima i civilima koji su dali svoj život za domovinu.

Sudjelujemo u mimohodu sjećanja na Žrtvu Vukovara 1991. godine,  na križnom putu vukovarskih branitelja i svih Vukovaraca. Vukovar je tada pao, ali je Hrvatska pobijedila. Posebno emocionalno smo doživjeli posjet vukovarskoj Općoj bolnici i  Muzeju gdje je  prikazan način zbrinjavanja teških ranjenika te neljudski uvjeti u kojima su tada preživljavali. Iz Žrtve Vukovara je rođena hrvatska sloboda,  a doprinos Grada heroja  se nikada ne smije zaboraviti. Danas je Hrvatska nedjeljiva i jedinstvena, a  Žrtva Vukovara nije uzaludna. Iskoristimo to jedinstvo za napredak i razvoj naše domovine.', rekao je zamjenik gradonačelnika Rakić.

Današnje obilježanje stradanja Grada heroja nastvit će se i svetom misom zadušnicom te molitvom odrješenja za sve poginule branitelje i civile koji su položili život za domovinu.

 Hodom u koloni sjećanja danas se obilježava i 26.obljetnica stradanja Škabrnje u Domovinskom ratu, gdje će također biti položeni vijenci kod Spomenika masovne grobnice poginulim hrvatskim braniteljima i civilima te ispred Križa poginulim hrvatskim braniteljima na Groblju sv. Luke.