Interpretacijski centar još je jedan primjer strateškog ulaganja u razvoj kulture na području Šibenika

20.04.2017

Interpretacijski centar još je jedan primjer strateškog ulaganja u  razvoj kulture na području Šibenika

 

'Cilj ovog projekta je turistička valorizacija okolice Šibenika koja ima itekako što pokazati posjetiteljima, a u blizini Šibenika imamo sedam zaštićenih kulturnih dobara koji do sada nisu ostvarili status koji zaslužuju. Vjerujem da će ovaj projekt Danilu osigurati prestižno mjesto na turističkoj karti Hrvatske u skladu sa značajem koju sama lokacija ima u arheološkoj literaturi te da ćemo pokazati kako Šibenik po pitanju kulturnih dobara ima puno više za ponuditi od same katedrale Sv. Jakova i šibenskih tvrđava', rekao je gradonačelnik Željko Burić prilikom današnjeg obilaska arheološkog lokaliteta Danilo.

U Danilu je danas predstavljen projekt interpretacijskog centra u sklopu Integriranog programa valorizacije kulturne baštine u Danilu, za koji je Muzej grada Šibenika osigurao 1,5 milijuna kuna novca iz europskih fondova.Ukupna vrijednost projekta je 1.8 milijuna kn, a obuhvaća izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju interpretacijskog centra i in-site prezentacije arheološke zone Šematorij, uređenje tematske staze rekonstrukcijom postojećeg puta u duljini od 1,5 kilometara te projekta za obnovu i opremanje crkve sv. Danijela.

Samo u 2016. godini, Gradu Šibeniku odobreno je preko 50 milijuna kuna iz fondova Europske unije za revitalizaciju kulturne baštine, a tom uspješnom nizu sad se pridodaje integrirani program valorizacije kulturne baštine u Danilu, kojeg je Grad kao uspješnu lokalnu inicijativu prepoznao i financijski podržao, vodeći računa o ravnomjernom razvoju Šibenika, odnosno o turističkoj revitalizaciji njegovog zaleđa.

'Drago mi je što je gradonačelnik Burić prepoznao kulturnu vrijednost Danila i cijelog ovog lokaliteta i što Grad Šibenik kao prioritete za kulturnu valorijazaciju ne drži samo gradsku jezgru, već s jednakom brigom pristupa svim lokalitetima na području grada. Uvjeren se kako će uređenje ovog područja i izgradnja planiranih sadržaja značajno doprinijeti kulturnoj i turističkoj ponudi Šibenika te da će Danilo napokon dobiti vidljivost koju zaslužuje.' , rekao je ravnatelj Muzeja grada Šibenika Željko Krnčević, dodajući da mu je drago što je potencijal projekta prepoznalo i Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, koje je i odobrilo sredstva za izradu projektne dokumentacije.

Miro Vukšić, predsjednik Mjesnog odbora Danilo i član Upravnog odbora Udruge sv. Danijel dodao je da se ovim projektom  nastoji povezati kulturna i prirodna dimenzija u jedinstven turistički proizvod za posjetitelje koje privlači povijesno-kulturna baština, ali i odmor u prirodi i koji se  kao dodatan sadržaj može uklopiti u već postojeće turističke destinacije.