Jučer se sastao Odbor za prevenciju kriminala Grada Šibenika

19.12.2014

Jučer se sastao Odbor za prevenciju kriminala Grada Šibenika

 

 U Uredu gradonačelnika jučer je održana 3. sjednica Odbora za prevenciju kriminala Grada Šibenika. Sjednici je predsjedao zamjenik gradonačelnika mr.sc. Danijel Mileta ,a razgovaralo se o stanju sigurnosti u Gradu Šibeniku tijekom 2014.godine te o provođenju akcije Mir i dobro, koja se redovito provodi ususret i tijekom božićno- novogodišnjih blagdana.

„Stanje sigurnosti na području Županije i grada Šibenika tijekom 2014. godine ocijenjeno je  povoljnim, broj kaznenih djela općeg kriminala je smanjen, a intenzivno se radi i na smanjenju  organiziranog i gospodarskog kriminala te preprodaji i uporabi droga.“, rekao je načelnik Policijske uprave Šibensko-kninske županije Ivica Kostanić, naglasivši da policija nastoji djelovati preventivno, a ne represivno, a prioriteti za naredno razdoblje su: poboljšanje stanja u prometu, koje na žalost bilježi negativan trend, koruptivna kaznena djela, droge i ratni zločini.

 „Ovogodišnje statistike pokazale su da se broj kaznenih djela u gradu Šibeniku smanjuje i zahvaljujući radu za to zaduženih službi, ali i pozitivnom i kulturnom odgoju, naši se sugrađani mogu osjećati sigurnima. Predznak sigurnog grada posebno cijene i turisti, a to dokazuje i kontinuiran rast broja posjetitelja.“, rekao je zamjenik gradonačelnika mr.sc. Danijel Mileta.

Članovi odbora za prevenciju kriminala Grada Šibenika razgovarali su o akciji Mir i dobro koju provodi Policijska uprava Šibensko-kninska od 15.12. do 08.01. s ciljem smanjenja uporabe pirotehničkih sredstava. Upućen je apel svim građanima, posebno roditeljima i nastavnicima, odnosno onima koji najviše kontaktiraju s djecom na nekorištenje ili odgovorno  korištenje pirotehničkih sredstava  u skladu s vremenskim i prostornim ograničenjima.

Pirotehnička sredstva I. razreda dostupna su građanima tijekom cijele godine, dok se sredstva II. i III. Razreda, T1 i P1 mogu prodavati samo od 15.12. do 01.01. Korištenje pirotehnike najviše ugrožava dobne skupine dječaka u dobi od šest i sedam godina te od 12 do 14 godina, a djevojčice svih dobnih skupina koje su u pravilu pasivno ozlijeđene aktiviranim pirotehničkim sredstvima. Najčešće dolazi do ozljeda prstiju, šaka ,podlaktica, lica, očiju i ušiju te do opeklina različitog opsega ili čak  prijeloma s amputacijom dijelova ili čitavih prstiju.

„Pirotehnika u rukama djece uvijek je potencijalna opasnost.“, složili su se članovi šibenskog Odbora za prevenciju kriminala, dok su iz Policijske uprave najavili preventivno djelovanje ispred škola te u Perivoju Roberta Visianija, gdje se tijekom održavanja adventskog sajma okuplja velik broj ljudi. U vrijeme blagdana na terenu će, uz policajce, uredovati i komunalno redarstvo Grada Šibenika.

Uporaba svih pirotehničkih sredstava zabranjena je u zatvorenim prostorijama i na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba, a uporaba pirotehničkih sredstava za zabavu II i III razreda zabranjena je u razdoblju od 02.01. do 26.12., osim u posebnim slučajevima uz odobrenje Ministarstva.

„Najbolja preventiva je nekorištenje pirotehnike i drugih eksplozivnih i ubojitih sredstava jer se blagdani mogu proslaviti i drukčije- ljepše, ugodnije i svečanije“- poruka je Odbora za prevenciju kriminala Grada Šibenika.