Ministar Marić: TEF je glavni projekt mog mandata i budućnost grada Šibenika

16.05.2017

Ministar Marić: TEF je glavni projekt mog mandata i budućnost grada Šibenika

„Ponosan sam na to što se itekako isplatio naš vrijedan rad u protekle četiri godine na rješavanju pravno-imovinsko-financijskih problema koje smo zatekli oko TEF-a. Riječ je o kompiciranim odnosima koje smo napokon riješili, a uspostavom Ministarstva državne imovine i radom ministra Gorana Marića cijeli proces je dodatno ubrzan i dobio je podršku državne vlasti. Ovo je prostor koji je sada oslobođen svih dugova i on je spreman za nova ulaganja i nove projekte, od kojih će koristi imati svi naši sugrađani i cijeli grad, stoga se zahvaljujem i ministru Mariću na podršci našim nastojanjima.“, izjavio je gradonačelnik Željko Burić prilikom obilaska prostora TEF-a s ministrom državne imovine Goranom Marićem.

 

Ministar državne imovine Goran Marić danas je u pratnji gradonačelnika Šibenika Željka Burića obišao zemljište nekadašnje Tvornice elektroda i ferolegura TEF d.o.o. u Crnici.

 

Riječ je o 28 hektara zemljišta u srcu grada, 500 metara zračne linije udaljenog od stare gradske jezgre i katedrale sv. Jakova.  

 

„Drago mi je biti u Šibeniku koji se probudio u zadnjih nekoliko godina, pogotovo na ovom mjestu koje je budućnost Šibenika i svih njegovih građana. Ovdje će se stvarati nova radna mjesta, na ovom projektu će se zapošljavati mladi i zaustavljati njihov odlazak i zbog ovoga će Šibenik biti grad budućnosti. Vlada daje punu potporu ovom projektu i naći ćemo najbolji mogući način kako ovaj prostor u potpunosti upogoniti, a zadovoljstvo mi je naglasiti i kako sam ovaj projekt odabrao za najvažniji projekt svojega mandata. Već ove godine izradit ćemo prijedloge rješenja za ovu lokaciju i zaista se veselim nekom novom licu ovoga grada.“ istaknuo je ministar Marić prilikom posjete TEF-u.

 

Na ranijem sastanku gradonačelnika Burića i ministra državne imovine Gorana Marića postignut je dogovor da Grad Šibenik i Republika Hrvatska  zajedno pokrenu valorizaciju TEF-a, a dug Grada mjerodavnim ministarstvima regulirat će se raspodjelom udjela u projektu TEF-a. U tijeku je međunarodni natječaj za  osmišljavanje  arhitektonsko -urbanističkog uređenja prostora 'Europan 14', kojim će struka osmisliti izgled  navedene lokacije. Podsjetimo, nagodbom s INA-om, uz značajno umanjeni iznos, Grad Šibenik je isplatio najvećeg vjerovnika, čime je riješio imovinsko-pravne odnose na navedenoj lokaciji.

 

 

Nakon posjete TEF-u gradonačelnik Burić i ministar Marić održali su tribinu u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić pod nazivom 'Raspolaganje državnom imovinom na području grada Šibenika'. Na tribini je ministar još jednom naglasio važnost prostora TEF-a, ne samo za lokalnu, već i nacionalnu razinu. Ustvrdio je kako na razini države postoji niz sličnih nerješenih problema, no kako je projekt TEF-a veliki prioritet Vlade Republike Hrvatske. U razgovoru s građanima razmijenjena su mišljenja vezana uz još nekoliko lokacija na području Šibenika, koje su veliki potencijali za daljnji razvoj gospodarske i turističke slike grada.