Nova tura najboljeg Adventskog sajma na obali započinje na blagdan sv. Nikole

03.12.2018

Nova tura najboljeg Adventskog sajma na obali započinje na blagdan sv. Nikole

Omiljena gradska manifestacija, šibenska Adventura, i ove će godine započeti na blagdan sv. Nikole, 6. prosinca, paljenjem lampica točno u 19 sati u središnjem gradskom parku. I dalje pod imperativom ekološke osviještenosti, nova tura jedinog Adventa u Hrvatskoj bez plastike, ove će godine, osim Perivoja Roberta Visianija, osvijetliti i druge dijelove stare gradske jezgre, na koje će se proširiti adventske lokacije.

 

„Iznimno uspješnu ljetnu sezonu zaključit ćemo tek u jutarnjim satima prvog dana 2019. godine. Time iz godine u godinu ostvarujemo potencijal Šibenika kao poželjne destinacije i u zimskim mjesecima; što se ne odnosi samo na Doček, već i na uspješan gradski projekt jedinog Adventa bez plastike  u Hrvatskoj – Adventure, koji je u kratkom vremenu prerastao okvire omiljene gradske manifestacije i postao zapažen na nacionalnoj razini. Kako je lani najavljeno, adventske su se lokacije proširile s jedne na čak njih četiri, čime vraćamo život u staru gradsku jezgru i izvan turističke sezone.“,kazao je uvodno gradonačelnik Željko Burić.

Najbolji ponuđači, odnosno odabrani ugostitelji adventskih kućica radit će svakoga dana od 10 ujutro do 23 sata, a vikendom i dulje, do 1 sat u noći. Da se osluškuju potrebe i posjetitelja i ugostitelja, a sve s ciljem poboljšanja ponude, potvrdio je šibenski zamjenik gradonačelnika, Paško Rakić, inače i predsjednik Povjerenstva za odabir kućica.

 

„Ni ove godine odabir najboljih ugostiteljskih ponuda nije bio lagan zadatak, ali sam uvjeren da će kombinacija naših, već iskusnih adventskih ugostitelja s nekim novim licima čiju ćemo ponudu imati prilike isprobati na ovogodišnjem sajmu ostvariti naš cilj – a to je da je Adventura iz godine u godinu diže nivo kvalitete u svim domenama svog funkcioniranja.“,naglasio je danas zamjenik gradonačelnika.   

 

Glazbeni program Adventure otvara u Perivoju Roberta Visianija, odnosno u Adventurinom Parkiću izvrsni Vojko Vrućina u četvrtak, 6. prosinca, a samo neka od glazbenih imena kojih je preko koja nas očekuju ovog prosinca, bilo u Parkiću ili na novoj lokaciji u Ulici Jurja Barakovića, odnosno – na Adventurinom Trgiću su Luce, Scifidelity Orchestra, Nipplepeople, Opća opasnost, Letu štuke, Nina Romić i mnogi drugi…

 

Strateški su raspoređene i domaće snage tako da će nam na Silvestarsko jutro zabavu prirediti grupa Goodies, na Badnje jutro Feniksi, dok je ove godine program na Trgiću pod nazivom City Sessions pod ravnanjem poznatih šibenskih glazbenika okupljenih u sastav M.S.A.Q. Na istoj Adventskoj lokaciji predstavit će se brojni šibenski DJ-evi, čija će glazbena priča kulminirati na Dočeku Nove kada će šibenska udruga za promicanje elektronske glazbe RatCat predstaviti duo After Affair i kolektiv Roof WA kolektiv, pa će po prvi put u Šibeniku za Doček i ljubitelji plesne, elektronske glazbe doći na svoje.  A na svoje će doći i svi ljubitelji dobre zabave, jer će se Doček u Šibeniku slaviti na tri bine istovremeno! Pod geslom '3 bine, 1 grad' Šibenik će osim spomenutih ugostiti i The Frajle u Parkiću, a na glavnoj pozornici Šibenčane i goste zabavljat će zagrebački Kawasaki 3P i makedonski glazbenik i producent Kiril Djaikovski sa svojim bendom.Valja napomenuti kako se bogat program priprema u sklopu Božićnih čarolija koje će 26. put duh Božića pronijeti i izvan gradskog centra.“,  ukratko je o programu kazala pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, Mirjana Žurić.

 

Dino Karađole, direktor Turističke zajednice grada Šibenika naglasio je kako će, osim samog dočeka, goste privući i Adventura koja postaje sve prepoznatljiv šibenski brend.

 

„Osim glazbenih imena, Adventura će, kao i prošlih godina, posebno predstaviti događanja kao što su Fritulada, gurmansko natjecanje u spravljanju fritula koje se organizira povodom blagdana Proslave, a ništa manje zanimljivo neće biti ni na, sad već tradicionalnom, puštanju lampiona za Badnjak s humanitarnim predznakom. I ove godine bit će raspisan 'Božićni medenjak' , odnosno natjecanje za najbolje ukrašen izlog ili prozor unutar stare gradske jezgre.“,istaknuo je Karađole.

 

Na pješačkoj ruti od Parkića do Trgića, na trgu ispred crkve sv. Frane očekuje nas Sajmić koji je namijenjen udrugama, malim obrtnicima i vlasnicima kućnih radinosti koji će svojom ponudom obogatiti blagdansku kupovinu. Sajmić će se svojom ponudom predstaviti u subotu, 15. prosinca u 10 sati, a trajat će do 26. prosinca.

 

Na istoj ruti nalazi se i Galerija Matija koja će za svo vrijeme trajanja Adventure postati dom Adventurice, kontinuiranog zabavnog, radioničkog programa za najmlađe, a sve s ciljem podizanja ekološke svijesti, na što su organizatori posebno ponosni. Adventurica će svoja vrata otvoriti u petak, 7. prosinca u 17 sati nastupima vrtićkih skupina Cvrčak i Balarin. Osim dvaju već najavljenih predstava u režiji Virka, Čudnovatog snjegovića i Mrazove vreće, koje će se održati u subotu, 15. prosinca i 22. prosinca, očekuju nas brojne radionice s ekološkim predznakom, a samo neke od njih su i dječja arhitektonska radionica u organizaciji Sobe DAŠ, radionica izrade kuglica od plastičnih vrećica, izrada božićnih ukrasa u kojoj će stari papiri i PVC čepovi postati atraktivne dekoracije, a učit će se  i o pripremi zdravih energetskih pločica i još puno toga. Cjelokupni radionički program odvijat će se uz sudjelovanje i potporu strateških partnera Adventure, Nacionalnog parka Krka.


„Adventura i NP Krka dijele isti zadatak, a to je edukacija o važnosti ekološke održivosti i zato smo već treću godinu ponosni partneri Adventure. Ove godine naša suradnja konkretizirala se u programskom dijelu u kojem ćemo sudjelovati organizacijom radionica za djecu, a koje će biti s predznakom očuvanje prirode.“, naglasila je Silvija Čaleta, rukovoditeljica Odjela za promidžbeno-promotivnu djelatnost NP Krka.


U sklopu Adventure i ove godine na Trgu Ivana Gorana Kovačića bit će postavljeno klizalište koje će raditi od 6. prosinca do
13. siječnja 2019. godine.

 

Sve detalje programa možete pratiti na Adventurinoj Facebook i Instagram stranici i na internetskoj adresi – adventura.sibenik.hr.