Održana akcija upisa građana u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica

12.04.2019

Održana akcija upisa građana u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica

U prostorijama Hrvatske lige protiv raka – podružnica Šibenik danas je održana akcija upisa građana u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

 

Akciju su organizirali Zaklada Ana Rukavina i Hrvatska liga protiv raka Šibenik, a podržao ju je i zamjenik gradonačelnika Paško Rakić koji se osobno upisao u Registar dobrovoljnih darivatelja.

 

U registar se mogu upisati svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Upis u Hrvatski registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta.

 

 

Poruka svake akcije upisa u Hrvatski registar je- lijek je u nama. Njome Zaklada želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote. Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i Hrvatskog registra, koji je dio svjetskog registra, upisano 61.527 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansa za život dana je za 101 oboljelu osobu u Hrvatskoj i inozemstvu.