PBZ grupa donirala 240.000 kuna za kvalitetniju skrb i psihosocijalnu rehabilitaciju korisnika Centra za odgoj i obrazovanje „Šubićevac“

01.12.2014

PBZ grupa donirala 240.000 kuna za kvalitetniju skrb i psihosocijalnu rehabilitaciju korisnika Centra za odgoj i obrazovanje „Šubićevac“

Danas su Centru za odgoj i obrazovanje „Šubićevac“, u Šibeniku  predstavnici PBZ grupe uručili donaciju u iznosu od 237.651,25 kuna. Ovom donacijom u cijelosti je omogućeno opremanje dvaju kabineta u Centru „Šubićevac“, namijenjenih razvoju motoričkih i perceptivnih sposobnosti kod djece s većim teškoćama u razvoju svih dobnih skupina, kao i djece s manjim teškoćama mlađe dobi.

Najnovija donacija dio je humanitarnog projekta PBZ grupe "Činim dobro svaki dan" putem kojeg Grupa pomaže dva značajna projekta za dobrobiti djece i mladih u Republici Hrvatskoj: "Za bolji život djece u domovima socijalne skrbi" Ministarstva socijalne politike i mladih te "Praćenje djece s neurorizicima" Ministarstva zdravlja, na način da za svaku transakciju napravljenu American Express karticom sa srcem donira jednu kunu spomenutim projektima, u omjeru 50:50.

Donacija COO „Šubićevac“ dio je pomaganja projektu "Za bolji život djece u domovima socijalne skrbi" Ministarstva socijalne politike i mladih, u koji je uključen i Centar „Šubićevac“, te je to druga ustanova socijalne skrbi, nakon zagrebačkog Centra za odgoj i obrazovanje Vinko Bek, kojem su donirana sredstva za kupnju neophodne opreme, nakon što je u svibnju ove godine PBZ grupa u projekt "Činim dobro svaki dan" uključila i projekt "Za bolji život djece u domovima socijalne skrbi". Osim u domove socijalne skrbi, putem projekta "Činim dobro svaki dan" PBZ grupa je već donirala sredstva u šesnaest bolnica diljem Hrvatske, uključenih u projekt "Praćenje djece s neurorizicima" Ministarstva zdravlja.

Svečanom uručenju donacije prisustvovali su brojni ugledni uzvanici: Maja Sporiš, zamjenica ministrice socijalne politike i mladih; Željko Burić, gradonačelnik Grada Šibenika, Branka Bego, ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje „Šubićevac“; Mislav Blažić, predsjednik Uprave PBZ Carda i drugi.

"Zahvaljujem PBZ grupi na vrijednoj donaciji koja će bitno podignuti kvalitetu našeg rada uvođenjem suvremene metodologije i opreme. Opremljeni kabineti su nam od velike koristi: u njima ćemo moći raditi s djecom svih uzrasta, uključujući i one najmanje te se nadamo da ćemo djelovanjem na vrijeme maksimalno ublažiti i korigirati njihove teškoće, a sigurno je da će pomoći i starijoj djeci, što je ukupno 55 djece, ne uključujući i vanjsku djecu kojih je 45 a korisnici su usluga rane intervencije i psihosocijalne rehabilitacije. Stimulacija perceptivnih i motoričkih sposobnosti omogućuje nam da kod korisnika sustavno potičemo razvoj svijesti o vlastitom tijelu, prostornih i vremenskih relacija, te utječemo na kvalitetu osjetilnih i perceptivnih značajki u doživljaju stvarnosti. Također, stimulacijom motoričkih sposobnosti utječe se i na stjecanje osnovnih motoričkih vještina pri čemu se posredno djeluje na razvoj percepcije, spoznaje, komunikacije i socijalnog ponašanja. Ovako uređen prostor nudi i mogućnost provođenja terapije senzorne integracije te nam je od velikog značaja za realizaciju stručnog rada a sve u interesu korisnika Centra „Šubićevac", istaknula je Branka Bego, ravnateljica COO Šubićevac

„Drago mi je da smo danas u Šibeniku i da možemo putem našeg projekta "Činim dobro svaki dan" pomoći jednom od najznačajnijih ustanova socijalne skrbi u ovoj županiji - Centru "Šubićevac". Brojni korisnici Centra "Šubićevac": od srednjoškolaca, osnovnoškolaca pa i mlađeg uzrasta, potvrda su da je naša donacija došla u prave ruke te da će za nju kupljena oprema biti iskorištena na najbolji mogući način. Nadamo se da će multisenzorni kabineti ublažiti njihove teškoće, omogućiti bolji rast i razvoj, te u konačnici bolje životne uvjete i integraciju u svakodnevni život. Također, ovo je prilika da zahvalimo osoblju Centra "Šubićevac" na njihovom velikom trudu i radu, bez kojih je nezamisliv razvoj i unapređenje kvalitete života djece – korisnika ovog centra",  istaknuo je Mislav Blažić, predsjednik Uprave PBZ Carda.

Kako bi pomogla sve veći broj djece i mladih kojima je potrebna pomoć društva te prikupila što više sredstva, PBZ grupa je u svibnju ove godine dodatno unaprijedila projekt „Činim dobro svaki dan“, prvenstveno kroz povećanje iznosa koji PBZ i PBZ Card doniraju za svaku transakciju napravljenu putem American Express kartice sa srcem, a što sada iznosi 1 kunu po transakciji, bez dodatnog troška za korisnike, te odlučila da se prikupljena sredstva, osim projektu Ministarstva zdravlja, doniraju i projektu Ministarstva socijalne politike i mladih, u omjeru 50:50. Donaciju Centru "Šubićevac" prokomentirao je i Dinko Lucić, član Uprave Privredne banke Zagreb: "Biti društveno odgovoran temeljno je načelo poslovanja cijele PBZ grupe a samim time i kontinuirano unapređivanje našeg društveno odgovorno poslovanja, vodeći uvijek brigu o onima kojima je naša pomoć najpotrebnija. Stoga nam je drago da smo zajedno, PBZ i PBZ Card dali jednu novu snagu našem projektu "Činim dobro svaki dan", uključivši u njega i vrlo vrijedan projekt Ministarstva socijalne politike i mladih te povećavši značajno sredstva koja izdvajamo za svaku transakciju napravljenu putem American Express kartice sa srce. Tako smo unutar svega pola godine, od uvođenja novosti u ovaj naš projekt, prikupili dodatnih milijun kuna, te smo, zahvaljujući dobroj suradnji s Ministarstvom socijalne politike i mladih i Centrom "Šubićevac", pomogli i drugoj ustanovi socijalne skrbi te na taj način, nadamo se, omogućili bolju skrb i kvalitetnije uvjete života njihovim brojnim korisnicima".

Donacija Centru za odgoj i obrazovanje "Šubićevac" dio je pomaganja PBZ grupe projektu "Za bolji život djece u domovima socijalne skrbi" Ministarstva socijalne politike i mladih te je donaciju prokomentirala  Milanka Opačić, potpredsjednica Vlade RH i ministrica socijalne politike i mladih: "Vremena nisu lagana i svaka nam je pomoć dragocjena, stoga je projekt PBZ grupe izvrstan primjer suradnje između javnog i privatnog sektora na ostvarivanju važnih društvenih ciljeva. Privredna banka Zagreb i PBZ Card pokazuju želju da pomognu najranjivijim slojevima društva te su primjer gospodarskog subjekta s visokim stupnjem društvene odgovornosti. Nakon što je u okviru projekta "Za bolji život djece u domovima socijalne skrbi" našeg ministarstva u partnerstvu s PBZ grupom nabavljena informatička i druga neophodna oprema za Centar za odgoj i obrazovanje „Vinko Bek“, sada ćemo i ovdje donacijom PBZ grupe unaprijediti rad još jedne važne institucije kao što je Centar „Šubićevac“ i omogućiti bržu rehabilitaciju djece s većim teškoćama u razvoju. Smisao postojanja Ministarstva socijalne politike i mladih je između ostalog i stvaranje uvjeta za bolji i kvalitetniji život najvrjednijeg što imamo – naše djece, posebno one u teškim socijalnim uvjetima i s teškoćama u razvoju. Nema veće radosti za nas u ministarstvu nego kad vidimo da ima načina i u ovim složenim gospodarskim vremenima našoj djeci omogućiti neophodno. U tom smislu, zahvaljujem PBZ Grupi na iskazanoj velikodušnosti, kao i osoblju Centra „Šubićevac“ bez čije stručnosti i ljubavi za djecu ova ustanova ne bi postigla zavidne rezultate i ugled u društvenoj zajednici."