Potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte na Žirju i Zlarinu

06.02.2019

Potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte na Žirju i Zlarinu

Zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta potpisao je danas s ministricom regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijelom Žalac ugovore o dodjeli sredstava za projekte odobrene na javnom poziv u sklopu Programa razvoja otoka za 2019. godinu. Grad Šibenik prijavio je dva projekta na navedeni program te ostvario sufinanciranje u ukupnom iznosu od 420 tisuća kuna.

 

„Svake godine Grad Šibenik javlja se na ovaj natječaj i osvajamo bespovratni novac za razvoj infrastrukture na četiri šibenska naseljena otoka. Prošle godine smo dobili 370 tisuća kuna za šetnicu na Krapnju, a prije dvije godine 350 tisuća kuna za betoniranje Starog puta na Žirju. Također smo 2015. godine za izgradnju novih dječjih igrališta na ova dva otoka na istom natječaju dobili 396 tisuća kuna. Sada po izričitoj želji mještana Žirja nastavljamo uređenje putova u betonu, dok je Zlarin mjesto u kojem se ponovo otvorila osnovna škola i koji je krenuo u svojevrsno brendiranje suživota s okolišem, te će mu sportski park na otvorenom dobro doći.“, kazao je mr.sc. Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika Šibenika.


U sklopu projekta nastavka sanacije nerazvrstanih cesta na Žirju će se sanirati i urediti u betonu trasa ceste Pečenja – Tratinska – Mikavica u uvali Mikavica dužine preko 700 metara, dok će projektom sportskog parka Zlarin dobiti 250 metara kvadratnih uređenog vježbališta na otvorenom s 10 visokokvalitetnih sprava za sve dobne skupine te vizualno i funkcionalno unaprijediti ovu zapuštenu zemljišnu česticu koja se nalazi uz prometni pješački tok. Ukupna vrijednost oba projekta s PDVom i troškom stručnog nadzora je 957 tisuća kuna, što znači da je Gradu Šibeniku odobreno sufinanciranje u iznosu od 44 posto.

 

Cilj Programa je stvaranje preduvjeta za održiv gospodarski i društveni razvoj povećanjem kvalitete života na otocima kroz poticanje razvoja otočnih specifičnosti. Ministarstvo je zaprimilo 85 projektnih prijava te obavilo provjeru i bodovanje istih, nakon čega je odabralo za sufinanciranje 51 projekt u ukupnom iznosu 22,8 milijuna kuna. Šibenska dva projekta su zauzela visoko 5. i 10. mjesto.