Prostor TEF-a prijavljen na međunarodni arhitektonsko-urbanistički natječaj Europan 14

13.02.2017

Prostor TEF-a prijavljen na međunarodni arhitektonsko-urbanistički natječaj Europan 14

Na međunarodni arhitektonsko-urbanistički natječaj Europan 14 Grad Šibenik je prijavio  lokaciju bivše Tvornice elektroda i ferolegura.  Međunarodni natječaj otvoren je od danas, 13. veljače 2017. godine,  s ciljem da struka ponudi moguća urbanistička rješenja prostora  TEF-a.

 

„Ostvaruje se ono što smo najavljivali i obećali šibenskoj javnosti. Otvoren je međunarodni natječaj putem kojeg će svi zainteresirani arhitekti mlađi od 40 godina moći izraditi idejno arhitektonsko-urbanističko rješenje za prostor TEF-a, najatraktivniji prostor grada Šibenika u budućnosti. Sve ovo ne bi bilo moguće da nismo riješili problem s INA-om, nakon 28 godina donijeli Generalni urbanistički plan kao strateški planski dokument te pokrenuli partnerski odnos s državom, odnosno Ministarstvom državne imovine.“, kazao je gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić.

 

Natječaji Europana provode se u dvogodišnjem ciklusu s unaprijed zadanom strateškom temom vezanom za kvalitetu života i stanovanja, a tema ciklusa Europan 14 je „Produktivni grad“.  Predviđeno zaprimanje radova je konac lipnja, a Ocjenjivački sud pristigle radove pregledat će i razmotriti u dva zasjedanja: u rujnu i u studenom 2017. godine.

 

Smisao ovog natječaja je da se na hrvatskoj i međunarodnoj sceni ispita kako analizom i planiranjem novih urbanih prostora osnažiti identitet šireg centra Grada Šibenika.

 

Dobrobit EURPANovih natječaja za stručnu i širu zajednicu u prvom  redu je  različitost promišljanja i ideja, kojim mladi arhitekti na konkretnoj lokaciji vide  temu natječaja, sve u cilju promicanja kulture urbanog življenja.

 

Europan podrazumijeva provedbu međunarodnog natječaja uz žiri sastavljen od domaćih i stranih stručnjaka te prezentiranje rezultata domaćoj i međunarodnoj javnosti.

 

Natječaj će biti objavljen na mrežnim stranicama Europana, Hrvatske komore arhitekata, Društva arhitekata Šibenik, Društva arhitekata Zagreb, Udruženja hrvatskih arhitekata, te u „Narodnim novinama“ i  dnevnom tisku.

 

Za sve informacije vezane uz natječaj treba se obratiti Provoditelju natječaja :

Europan Hrvatska

c/o Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja

Republike Austrije 20, 10000 Zagreb

 

europan-hrvatska@zg.t-com.hr

ili

info@europan.hr

 

www.europan.hr

www.europan-europe.eu

 

telefon:

 

+385 1 3777 937