Šibenska Adventura privukla više od 65 tisuća posjetitelja

05.01.2018

Šibenska Adventura privukla više od 65 tisuća posjetitelja

Da Šibenik nije više grad koji živi samo ljeti, još jednom je potvrdila šibenska Adventura. Jedini plastic-free advent u Hrvata i najbolji adventski program na obali bilježi trideset postotno povećanje, kako posjetitelja tako i potrošnje, a ove je godine privukao više od 65.000 posjetitelja. 

 

 

„Ponosan sam na ovu posebnu i Šibeniku svojstvenu priču, koja je premašila očekivanja posjetitelja, izvođača, organizatora i sudionika programa. Uspjeli smo dokazati kako Šibenik punim plućima može disati i izvan turističke sezone. Na ovome ne mislimo stati te već za iduću godinu planiramo povezati i niz drugih subjekata te imati još kvalitetniju Adventuru.“, zaključio je gradonačelnik Željko Burić.


Najavljena prve nedjelje došašća, i to spektakularnim paljenjem prve adventske svijeće, odnosno svjetlosne zrake s jedne od kula tvrđave sv. Mihovila koja je postala najvećim adventskim vijencem, Adventura je otvorena na blagdan sv. Nikole i to izvedbama šibenskih mališana, okupljenim pod zborskom radionicom
Cvrčak i etno-radionicom Balarin. Nedugo zatim, preko 4.000 posjetitelja već prve noći zabavljalo se uz koncert popularnih TBF-ovaca. 'Šibenska adventska priča nemjerljivo je bolja u usporedbi sa splitskom!' – poručili su odmah nakon otvorenja, a riječi hvale imali su i ostali izvođači kojih ove godine bilo preko stotinu, od Mayalesa, Matta Shafta, Detourovaca, Opće opasnosti, Nene Belana i Fiumensa, Mira Odaka i Stringsa, Lili Gee, pa sve do Amy Winehouse tribut banda, Fenixa i Bagatina, The Living rooma i Mnogih Drugih. U blagdanskom programu uživali su i najmlađi – svakodnevno ih je zabavljala Vesela božićna družina animacijama, hodom na štulama, oslikavanjima lica, Mini Discom, a mališani su uživali i na dječjem koncertu Mire Odaka i Lili Gee pod nazivom 'Baš je fora biti mali'.


Nikad bolji nije bio ni odaziv na Javni poziv za najam kućica na koji je pristiglo čak 40 prijava, a ove smo godine uživali u proizvodima 24 najbolja prijavitelja i to u produljenom radnom vremenu – svakoga dana od 10 do 23 sata, a vikendom i dulje, do 1 sat u noći.

 

Rekordan je bio odaziv i na četvrtoj po redu Frituladi, gurmanskom natjecanju koje se vezuje na šibenski vjerski običaj - Proslavu, a da nije sve u glazbenom programu, blagdanskoj dekoraciji đardina i gastronomskoj ponudi, pokazalo je 1.500 Šibenčana i njihovih gostiju na Badnju večer kada se u humanitarnoj akciji puštanja lampiona s Poljane prikupilo više od 10.000 kuna za udrugu Aurora.

 

Sva prosinačka događanja kulminirala su na Poljani jednim od najboljih novogodišnjih programa na nacionalnoj razini, a s Elementalom i Dubiozom kolektiv novu 2018. godinu u Šibeniku je dočekao rekordan broj posjetitelja – njih čak 10.000. Prema statistikama društvene mreže Facebook, samo na Dočeku skupilo se oko 2.500 posjetitelja iz drugih gradova, a na programima u đardinu gostiju iz susjednih gradova bilo je oko 8.000 u svih 28 dana, koliko je ovogodišnja Adventura trajala.

 

Veliko finale Adventure, osim koncerta Nene Belana i njegovih Fiumensa, obilježila je i eko-akcija 'No plastik je fantastik' u kojoj se donacijama od 1 kune prikupilo 2.553 kuna koje će biti utrošene u akcijama čišćenja šibenskog podmorja u travnju 2018. godine, a jedini plastic-free advent u Hrvatskoj u ove je dvije godine spriječio da oko 210.000 komada plastične ambalaže završi u prirodi.