Šibenski projekti prezentirani na konferenciji Smart Cities 2015

15.05.2015

Šibenski projekti prezentirani na konferenciji Smart Cities 2015

 

Zamjenik gradonačelnika Grada Šibenika mr.sc. Danijel Mileta sudjelovao je danas u Zagrebu na okruglom stolu pod nazivom „Koliko su pametni gradovi u Hrvatskoj?“, a sve u sklopu Liderove konferencije Smart Cities 2015: Pametni gradovi – od ideje do realizacije. „Sudjelovanje Grada Šibenika na ovom događaju još je jedan dokaz da su rezultati i projekti koje razvijamo prepoznati i izvan našeg grada. Nakon razmjene iskustava s kolegama iz drugih gradova o implementaciji novih tehnologija na tekućim i budućim projektima sa sigurnošću mogu ustvrditi da tu imamo itekako puno toga za reci", kazao je Mileta, dodavši kako je na konferenciji razgovarao i s ljudima iz poduzetničkog sektora o potencijalu Šibenika i mogućnostima ulaganja na njegovu području.

 

Mileta je predstavio dosadašnje rezultate rada šibenske lokalne samouprave te je sa sugovornicima razgovarao o daljnjim planovima razvoja kako Šibenika, tako i njihovih gradova. S obzirom na temu konferencije, zamjenik gradonačelnika Šibenika stavio je naglasak na gospodarsku zonu Podi kao najveću i najperspektivniju zonu u kojoj će se, uz ostale pogone, uskoro smjestiti i elektrana na biomasu, ekonomski i ekološki održiv sustav javnih bicikala Nextbike, razvoju integriranog prijevoznog modela na području Šibenika u smjeru zelenih obnovljivih izvora energije, projekt igara proširene stvarnosti na tvrđavi Barone te virtualnog Jurja Dalmatinca.

 

„Kroz projekt iNavis, hrvatski nacionalni centar za istraživanje mora i pomorstva i poslovnih inovacija u području energetike i okoliša u koji Grad ulaže značajna sredstva, Šibenik ćemo pozicionirati kao zeleni centar jadranske regije. Mladim ljudima otvorit će se perspektiva zapošljavanja u zelenim industrijama, a već od ove jeseni tamo kreće i prvi sveučilišni studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora,“ rekao je Mileta, dodavši kako su u pripremi još dva studija, marikulture i zaštite okoliša.

 

Uz zamjenika gradonačelnika Šibenika, na okruglom stolu govorili su i Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke, Ivo Dujmić, gradonačelnik Opatije, Mišel Jakšić, zamjenik gradonačelnice Koprivnice, Darko Kasap, pročelnik upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Zadra, Andrea Novaković iz Razvojne agencije Grada Dubrovnika (DURA) te mr. sc. Leda Lepri, pomoćnica ministra uprave za e-Hrvatsku.

 

Tijekom konferencije predstavljeni su i rezultate istraživanja o tome koliko su pametni gradovi poznati i prepoznati u Hrvatskoj te koji ključni izazovi stoje pred  gradovima pri uvođenju pametnih rješenja u pružanju gradskih usluga. Kako se moglo čuti, pametne gradove pokreću ljudi svojom kreativnošću, znanjem i vještinama s ciljem poboljšanja kvalitete života, čišćeg okoliša, uštede energije, umrežavanja infrastrukture te postizanja održivog okruženja za život.