Sutra počinje VIII. Sajam u srednjovjekovnom Šibeniku

06.09.2012

Sutra počinje VIII. Sajam u srednjovjekovnom Šibeniku

U uredu gradonačelnika održana je jutros konferencija za medije na kojoj je predstavljen program VIII. Sajma u srednjovjekovnom Šibeniku, koji će se održati od 7. do. 9. rujna 2012. god.

Program su predstavili članovi Povjerenstva za organizaciju Sajma: zamjenik gradonačelnika i saborski zastupnik Petar Baranović, Joško Babačić, iz udruge 'Gradska straža', Dino Karađole, direktor Turističke zajednice Grada Šibenika i Joso Smolić, iz Udruženja obrtnika Šibenik.

Ove godine Sajam se održava nešto ranije nego prethodnih godina. Prema riječima zamjenika gradonačelnika Petra Baranovića, termin je pomaknut na početak rujna kako bi Sajam mogao vidjeti što veći broj gostiju koji još uvijek borave u Šibeniku i kako bismo im predstavili dio naše bogate povijesti. Iako su se organizatori postavili vrlo racionalno oko budžeta, imat ćemo priliku vidjeti čak 200 izvođača i 300 izlagača.

Joško Babačić iz udruge 'Gradska straža' najavio je događanja oko samog otvorenja. Sajam započinje u petak, 7. rujna 2012., u 10:00 sati postavljanjem štandova, nakon čega, u 18:00 slijedi defile Šibenske narodne glazbe i okupljanje sudionika na Poljani. Povorka polazi prema katedrali sv. Jakova u 19:00, a zatim je i svečano otvorenje Sajma u 21:00 sati uz 'Pomorsku bitku' i fanfare ispred Gradske vijećnice. Prvi sajmeni dan će završiti vatrenim nastupom u 22:00 sata.I u subotu nas očekuje bogati program tijekom cijelog dana, a nakon žongliranja, borbi vitezova i plesa sa zastavama, ispred Peškarije bit će upriličena prava ribarska fešta u organizaciji Turističke zajednice grada Šibenika. Direktor TZ Dino Karađole najavio je bogati program uz klape Babalubam i Klačarda, a najmlađe će razveseliti i prigodni vatromet. Također, građani će moći uživati u brojnim ribljim delicijama koje će za njih pripremiti kuhari iz Udruženja obrtnika Šibenik. Za tu prigodu nabavili su i 'teću od 3000 porcija', kazao je Joso Smolić iz Udruženja obrtnika, u kojoj će se kuhati vrhunski rižot, a prihodi od prodaje porcija ići će u humanitarne svrhe.U subotu u 19 h ispred Gradske vijećnice nastupit će gosti iz Makedonije, primadona Deshira Ameti – Krilu i Arian Krilu, jedan od najpoznatijih makedonskih pop pjevača, najavila je  Milena Georgievska, glavna i odgovorna urednica informativnog glasila zajednice Makedonaca u Hrvatskoj 'Makedonski glas'.

Program VIII. Sajma u srednjovjekovnom Šibeniku završava u nedjelju u 14:00 h.