Upute za dobivanje propusnica Stožera civilne zaštite Grada Šibenika

24.03.2020

Upute za dobivanje propusnica Stožera civilne zaštite Grada Šibenika

Budući da na pojedinim područjima postoji znatno povećani rizik od prijenosa bolesti COVID-19 (koronavirus), Stožer civilne zaštite RH donio je odluku o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka kako bi se smanjila mogućnost daljnjeg širenja bolesti. Napuštanje mjesta prebivališta ili stalnog boravka dozvoljeno je isključivo uz posebne propusnice i to samo u iznimnim situacijama.

 

Prema odluci Nacionalnog stožera, jedna od takvih situacija je kada osoba iz vitalnih obiteljskih razloga poput pružanja skrbi djeci ili starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština mora napustiti svoje mjesto prebivališta ili stalnog boravka.

 

U tom slučaju, i samo u tom slučaju, građanima grada Šibenika propusnice izdaje Stožer civilne zaštite Grada Šibenika.

 

Stožer civilne zaštite Grada Šibenika propusnice može izdati samo i isključivo građanima Šibenika, odnosno osobama koje imaju prijavljeno prebivalište ili stalni boravak na administrativnom području grada Šibenika.

 

Osobe s prebivalištem ili stalnim boravkom u Šibeniku, obrasce zahtjeva za propusnice zbog napuštanje područja grada Šibenika iz vitalnih obiteljskih razloga poput pružanja skrbi djeci ili starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština, mogu preuzeti na internetskoj stranici grada Šibenika, popuniti te elektroničkim putem uputiti na adresu elektroničke pošte: civilnazastita@sibenik.hr.

 

Propusnice će se izdavati u roku od 48 sati po zaprimljenom zahtjevu povratno na e-mail s kojeg su poslane. U iznimnim slučajevima, i uz prethodni telefonski ili e-mail dogovor, zahtjeve je moguće predati te propusnice preuzeti od ponedjeljka do petka u vremenu od 8 do 16 sati te subotom i nedjeljom od 9 do 13h, na adresi: Urbani centar, Kralja Zvonimira 7A, Šibenik  (Stari pazar).

 

Dodatne informacije o ovoj temi građani Šibenika mogu dobiti svakodnevno (računajući i dane vikenda) na broj telefona: 022-310-855.

 

Prema odluci Stožera civilne zaštite RH, uz propusnicu, građani svoje mjesto prebivališta ili stalnog boravka mogu napuštati i u posebnim okolnostima radi obavljanja posla, a potrebnu propusnicu za to izdaje isključivo poslodavac.

 

Inače, prema odluci Stožera civilne zaštite RH o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj, ukoliko imaju važeću propusnicu, zabrane se ne odnose na osobe koje imaju sljedeće obaveze odnosno potrebe:

a) promet i kretanje nužno za opskrbu pojedinih područja,
b) dnevne migracije zaposlenih u službama bitnim za pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom, zaštitarske službe,
c) izvješćivanje javnosti,
d) stanovnike koji zahtijevaju hitnu medicinsku skrb,
e) vitalne obiteljske razloge poput pružanja skrbi djeci ili starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština,
f) putovanja na posao i s posla ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće,
g) žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID-19.

 

Prilikom ulaska i izlaska s područja moraju se poštivati sljedeće mjere:

  • socijalno distanciranje,
  • nezadržavanje na javnim prostorima,
  • posjedovanje valjane propusnice.

 

Prema Odluci Stožera civilne zaštite RH o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj, propusnice za ulazak i izlazak s područja prebivališta ili stalnog boravišta izdaju:

  • odgovorne osobe u pravnoj osobi odnosno poslodavci u slučajevima pod a, b, c, f ili g odnosno u slučaju prometa i kretanja nužnog za opskrbu pojedinih područja, dnevnih migracija zaposlenih u službama bitnim za pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom, zaštitarske službe, izvještavanja javnosti, putovanja na posao i s posla ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće, žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID-19,
  • izabrani liječnik obiteljske medicine u slučaju pod d tj. stanovnicima koji zahtijevaju hitnu medicinsku skrb,
  • nadležni stožeri civilne zaštite u slučaju pod e tj. kada se radi o vitalnim obiteljskim razlozima poput pružanja skrbi djeci ili starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština.