Uvod u Adventuru predavanje o 'zero-waste' filozofiji!

04.12.2018

Uvod u Adventuru predavanje o 'zero-waste' filozofiji!

Danas će se u 18 sati u atriju Muzeja grada Šibenika, u organizaciji Adventure Šibenik i NP Krka, održati predavanje Kako preživjeti dan bez plastike?, a koje će održati stručnjak u području zaštite okoliša, Marko Capek. U dvosatnom, interaktivnom predavanju prvog ovogodišnjeg Adventurinog gosta,  saznat ćete iz prve ruke koliko je zapravo truda potrebno da se preživi dan bez plastike. Marko će nam dati presjek  trenutnih svjetskih zbivanjima na temu jednokratne plastike, predstavit će aktualnu Zero-waste filozofiju, svoj rad za UN i djelovanje u okviru udruge Terra Hub, na čijem je natječaju Adriatic Plastic Challenge pilot projekt Zlarin - otok bez plastike osvojio prvo mjesto. Budite i vi promjena koju želite vidjeti u svijetu, pridružite nam se u muzeju i uključite se u borbu za bolje sutra!

 

[ O PREDAVAČU MARKU]

Marko Capek je aktivist u području zaštite okoliša koji je svoje iskustvo stekao kroz desetogodišnji rad u programu Ujedinjenih Naroda za razvoj u području zaštite okoliša i uštede energije. Sa zaštitom okoliša bavi se preko 13 godina, imao je prilike putovati, što zbog posla, što zbog ronjenja i surfanja te istraživanja mora, već nekoliko godina živi bez plastike, proizvodi svoju kozmetiku, a u zadnje vrijeme aktivno promovira život bez otpada. Suosnivač je udruge TERRA HUB koja je ovu godinu obilježila nizom aktivnosti kao što su javna događanja na temu zaštite mora i plastičnog zagađenja, prikazivanje filmova na temu, organizacija izložbe OUT TO SEA, organizacije okruglih stolova i panel rasprava…Isto tako, jedan je od osnivača inicijative i dvodnevnog "innovation challengea” pod nazivom Adriatic Plastic Challenge.

 

[ O PREDAVANJU]

U dvosatnom interaktivnom predavanju pokazati ćemo zašto je plastika problem, kako ona može postati izazov, izazov s kojim se trenutno nosi cijeli svijet. Pokazati ćemo primjere iz Hrvatske i cijelog svijeta, pričati općenito o plastičnom zagađenju te o onomu što svatko od nas može učiniti da smanji svoj plastični otisak; pogledat ćemo kratki višestruko nagrađivani edukativni film “Plastični Ocean” te pričati o tome “kako kroz dan bez plastike i kako živjeti bez otpada”, a svatko od sudionika moći će iz prve ruke saznati kako svatko od nas može pomoći da se isti problem zaustavi.