Započelo obilježavanje 24.obljetnice spomendana Rujanskog rata

11.09.2015

Započelo obilježavanje 24.obljetnice spomendana Rujanskog rata

Manifestacijom „Žirjanski dani ponosa i slave „ započeo je program obilježavanja 24.obljetnice spomendana Rujanskog rada ( 1991-2015.).

Sudionici su se okupili danas na Šibenskom mostu  odakle su u koloni starodobnih vojnih vozila krenuli prema Vodicama. Ovom prigodom pozdravili su ih i zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta i župan Šibensko- kninske županije Goran Pauk.

Kolona će se u poslijepodnevnim satima nakon obilaska Šibenika uputiti prema Žirju, gdje sudionike naredna dva dana očekuje bogat program  koji će obuhvatiti obilazak bitnica i predavanje na temu uloge otoka Žirja u Domovinskom ratu.

Program obilježavanja 24.obljetnice spomendana Rujanskog rata nastavlja se i u subotu, 12.rujna izložbom fotografija autora Zorana Lučića Luce i Stanka Ferića u Skradinu. Dan sjećanja na poginule branitelje u skradinskom zaleđu bit će obilježen 13. rujna, u nedjelju, polaganjem vijenaca kod spomen križa u Velikoj Glavi te svetom misom u kapeli Gospe Fatimske u Dubravicama.

Središnja proslava ove godine će se održati  u srijedu, 16. rujna u Vodicama, dok će 17. rujna u Šibeniku  biti obilježena 25.godišnjica osnivanja Specijalne policije Jastrebovi.

U večernjim satima svetu misu za poginule hrvatske branitelje u katedrali sv. Jakova predvodit će šibenski biskup msgr. Ante Ivas.

Vijenci će biti položeni i u Rogoznici na mjesnom groblju, a komemoracija kod Spomen obilježja smrtno stradalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata na Baldekinu održat će se 22. rujna.

Istoga dana u sjećanje na sve poginule hrvatske branitelje bit će položeni vijenci  na gradskom groblju Kvanj u Šibeniku, potom u Unešiću, u Pakovu selu i u Dragišićima.