Međunarodni dan kornjača

23.05.2013

Međunarodni dan kornjača

Danas, 23. svibnja obilježava se Međunarodni dan kornjača. Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, pozvalo je građane da pomognu zaštiti kornjača tako da ne puštaju invazivne vrste kornjača kupljene u trgovinama kućnih ljubimaca u prirodna staništa i da autohtone vrste ne odstranjuju iz prirodnih staništa osim ako su bolesne ili ozlijeđene.

 

Međunarodni dan kornjača, 23. svibnja, utemeljila je neprofitna organizacija American Tortoise Rescue (ATM) 1990. godine s ciljem podizanja svijesti o važnosti zaštite kornjača.

 

Ministarstvo ističe da danas na svijetu postoji oko 260 vrsta kornjača, od toga šest u Hrvatskoj. Tri su vrste kopnene - kopnena kornjača ili čančara, barska kornjača i riječna kornjača. Od tri morske vrste kornjača, samo je glavata želva stalni stanovnik Jadrana, dok zelena želva i sedmopruga usminjača u Jadran zalaze samo povremeno i tu provode dio vremena.

 

Kao i u cijelom svijetu, kornjače su ugrožene i u Hrvatskoj, zbog promjena koje nastaju u njihovim prirodnim staništima. Jedan od razloga ugroženosti kornjača u Hrvatskoj jest, ističe Ministarstvo, unošenje takozvanih invazivnih vrsta u ekosustav, poput crvenouhih i žutouhih kornjača te američkih i azijskih vrsta mekoštitki koje se prodaju u trgovinama kućnim ljubimcima. Neodgovorni vlasnici invazivne vrste puštaju u prirodu gdje ugrožavaju staništa domaćih vrsta kornjača.

 

U Hrvatskoj je najugroženija riječna kornjača, s manje od 1000 preostalih primjeraka. Obitava samo na krajnjem jugu Hrvatske i to na tri lokaliteta, na Konavoskom polju, na području Neretve i Gornjim Majkovima, a to je ujedno i njihovo najsjevernije sredozemno stanište. Na četvrtom lokalitetu, Stonskom polju, je nažalost vjerojatno i izumrla, zbog pritiska poljoprivrede i utjecaja pesticida.