Mladi šibenski znanstvenik Paško Bilić dobio prestižnu nagradu Kanadske sociološke asocijacije

23.05.2012

Mladi šibenski znanstvenik Paško Bilić dobio prestižnu nagradu Kanadske sociološke asocijacije

Mladi znastvenik, 29. godišnji Šibenčanin Paško Bilić jučer 22. svibnja, od Kanadske sociološke asocijacije primio je prestižnu nagradu za svoj znanstveni rad Towards a Mediated Centre in the Network Society: Social construction of knowledge on and with Wikipedia. Naime, radom koji se bavi umreženim društvom i informacijama na Wikipediji, Bilić je pomeo znanstvenu konkurenciju i tako postao prvi Hrvat u povijesti koji je dobio ovo visoko znanstveno priznanje za studentski rad. Nagrada Kanadske sociološke asocijacije (CSA) dodjeljuje se od 2001. godine studentskim (MA i PhD) radovima prijavljenim na konferenciju Kanadske federacije društvenih i humanističkih znanosti. Ove se godine taj kongres održava na Sveučilištu Waterloo i Sveučilištu Wilfrid Laurier u Ontariju u Kanadi. Znanstveni rad Paška Bilića prihvaćen je na sekciji sociologije znanja, podtema 21st century mediated knowledge. Kongres je centralni događaj za sve kanadske društvene i humanističke znanosti. i jedan je od najprestižnijih u svijetu.

Paško Bilić je student doktorskog studija sociologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i istraživač stipendist na Wirth institutu za Austrijske i srednje europske studije Sveučilišta Alberta u Edmontonu u Kanadi. Diplomirao je povijest i sociologiju na Sveučilištu u Zagrebu kao jedan od 5 % najboljih studenata sociologije. Doktorski studij započeo je 2008. godine isto na  Sveučilištu u Zagrebu, a do danas je položio sve ispite s prosjekom 5.0, te je krajem 2010. godine i uspješno obranio sinopsis i temu doktorske dizertacije koja se bavi proučavanjem Wikipedije, kao novog medijskog izričaja. Od 2009. godine Paško Bilić radi kao asistent istraživač na Institutu za međunarodne odnose u Zagrebu pod mentorstvom doktorice Nade Švob Đokić. Član je Hrvatskog sociološkog društva, Canadian Sociological Association (CSA) i European Communication Research and Education Association (ECREA).

Objavio je preko 16 radova, što stručnih, što znanstvenih, od čega valja istaknuti onaj koji je objavio na Institutu za svjetske jezike na Sveučilištu u Osaki; gdje Bilić analizira slučaj web-stranice i organizacije WikiLeaks koja objavljuje osjetljive dokumente različitih vlada i korporacija. Sudjelovao je na mnogim znanstvenim konferencijama i dobitnik je nekoliko prestižnih nagrada. Također je radio na nizu nacionalnih, regionalnih i europskih istraživačkih projekata. Osobito se ističe europski FP7 projekt na kojem sudjeluje 14 istraživačkih instituta i Sveučilišta iz cijele Europe. Na tom projektu objavio nekoliko stručnih radova iz područja medijskog sustava i medijske politike.

Paško Bilić u svojim znanstvenim istraživanjima najčešće se bavi proučavanjem novih medija, medijskog sustava i medijske politike.