Na današnji dan 03. lipnja rođen Neven Belamarić

03.06.2016

Na današnji dan 03. lipnja rođen Neven Belamarić

Operni pjevač Neven Belamarić  rođen je na današnji dan, 03. lipnja 1949. godine u Šibeniku, a umro je u Zagrebu 2006. godine.  Bio je jedan od najvrsnijih hrvatskih bas-baritona, a proslavio se na brojnim domaćim i svjetskim opernim scenama. Studij solo pjevanja završio je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu (prof. Zlatko Šir), kao i specljauzacijuiz Lied-a (prof. Mladen Raukar).

Pohađao je i Ljetnu akademiju na Mozarteumu u Salzburgu te Visoku školu za glazbu i primijenjenu umjetnost u Beču u klasi dr. Erika Werbe i Alesandera Koloa. Bio je stalni član Ljubljanske opere, nastupao i s maestrom Lovrom Matačićem, a 1985. godine započinju suradnja s HNK-om u Zagrebu, gdje pjevu uglavnom njemački repertoar. Slijedi potom Belamarićev pjevački uspon u njemačkim opernim kućama (Koburg, Cottbus), da bi uskoro kao operni i koncertni solist nastupao na većini poznatih europskih pozornica.

Deset godina suradnje s Dubrovačkim ljetnim igrama, a zatim kontinuirano 13 godina sa Splitskim ljetom na kojem je za kreacije Gotovčeva Stanca i Straussova Jochanaana primio nagradu "Judita", Za svoje djelovanje nagrađen je i brojnim drugim najvećim nagradama poput "Milke Trnine i Nagrade hrvatskoj; glumišta, a posljednja godišnja Nagrada "Vladimir Nazor" uručena mu nepunih mjesec dana prije smrti u srpnju 2006. godine.