Na današnji dan, 17. kolovoza 1647.godine

17.08.2016

Na današnji dan, 17. kolovoza 1647.godine

Jednomjesečna opsada Šibenika počela je na današnji dan 17. kolovoza 1647.g. i trajala je do 16. rujna. Oko 4 000 Turaka poginulo je u tim borbama, a ključnu ulogu u obrani odigrala tvrđava sv. Ivana. 

 

Tvrđava sv. Ivana smještena je na vrhu brda sjeverno od šibenske stare gradske jezgre, na 115 metara nadmorske visine. Nazvana je Sv. Ivan po maloj kapeli koja se tu nalazila do 1638., kada je srušena zbog gradnje tvrđave. Tvrđava je podignuta na početku Kandijskog rata, u rekordnom vremenu, kroz kolovoz i rujan 1646.g., a istovremeno s njom gradila se i tvrđava Šubićevac. Građani Šibenika, bojeći se Turaka koji su se spremali osvojiti dalmatinske gradove, u velikom broju sudjelovali su u gradnji tvrđave i zaslužni su što je izgrađena u samo dva mjeseca. Nacrt Sv. Ivana izradio je glasoviti franjevački inženjer Antonio Leni iz Genove. Ova velika i snažna tvrđava ima u tlocrtu zvjezdasti oblik, a na sjevernoj strani pojačana je visokim zidanim nasipom u obliku kliješta - tal. tanaglia, pa se prema tome za nju uobičajio i naziv Tanaja. Oko Sv. Ivana odvijale su se žestoke borbe 1647.g. kada su Turci pod vodstvom Tekeli-paše pokušali osvojiti Šibenik.

Projekt obnove i uređenja tvrđave sv. Ivana vrijedan je 50 milijuna kuna, a iz europskog fonda Gradu Šibeniku pripalo je gotovo 42 milijuna kuna za tu namjenu.