Na današnji dan, 20. rujna 1648. godine

20.09.2012

Na današnji dan, 20. rujna 1648. godine

Na današnji dan, 20. rujna 1648. godine u Splitu umro je hrvatski skladatelj i dirigent franjevac Ivan Lukačić.

Pretpostavlja se da je Ivan Lukačić rođen 1575. godine u Šibeniku. Bio je svećenik, franjevac. Nakon školovanja u Italiji gdje je stekao naslov magistra glazbe, vratio se u domovinu, u Split. Naslijedio je mjesto zborovođe i orguljaša splitske stolne crkve od Cecchinija. Bio je gvardijan samostana Sv. Frane na Obali gdje je nakon 30 godina službe sahranjen uz grob Marka Marulića.

Njegovi moteti donose novi monodijski stil u naše podneblje na samom početku 17. stoljeća, gotovo istodobno s njegovom pojavom u Italiji. Napisao je zbirku moteta Sacrae cantiones i izdao je u Veneciji 1620. godine. Sadržavala je 27 moteta za jedan do pet solističkih glasova, basso continuo, a ponekad i zbor.

Ivan Lukačić je istaknuta figura hrvatskog glazbenog baroka, a njegova jedina poznata i sačuvana zbirka Sacre cantiones singulis, binis, ternis, quaternis, quinisque vocibus concinendae smatra se vrhunskim djelom starije hrvatske glazbene baštine.Na manifestaciji Varaždinske barokne večeri dodjeljuje se nagrada Ivan Lukačić, a Glazbena škola u Šibeniku nosi njegovo ime.