Na današnji dan, 27.04.1976. godine

27.04.2013

Na današnji dan, 27.04.1976. godine

KK Šibenik, odnosno KK "Šibenka" osnovana je 1973. godine, da bi u samo šest godina postojanja prošla sve tadašnje lige i u sezoni 1979./1980. godine ušla u prvu ligu Jugoslavije. Prvu utakmicu u 3. ligi Šibenka je odigrala na današnji dan 27.04. 1974. protiv sinjskog Alkara na Baldekinu i izgubila 73-75.

Godine 1983. postaju prvaci Jugoslavije, a u finalnoj su utakmici dobili KK Bosnu iz Sarajeva. Naslov je Šibenčanima naknadno oduzet, par dana nakon što su im dodijeljene medalje i pokal, jer su odbili odigrati ponovljenu majstoricu sa KK Bosnom u Novom Sadu.

Niski interesi, klubaštvo, kadrovski obračuni, politički interesi i igre su radile kad se Šibenčanima oduzelo naslov na sjednici Predsjedništva KSJ. U tom je kolu trebao nastradati i poznati sudac Ilija Matijević. Iako je bijes navijača ostao usmjeren prema čelniku KSJ Tupurkovskom i njegovim najbližim suradnicima, krivnju za preglasavanje na štetu Šibenčana snose i neki hrvatski dužnosnici, stručnjaci i mediji. Ni Televizija Zagreb (današnji HRT) ni hrvatski novinari, uz časne iznimke, nisu se nimalo stavili Šibenčanima na stranu, a kamoli ih zaštitili. Od hrvatskih dužnosnika, ondašnji predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza (ondašnji HKS) Vlado Ravlić nije uopće nazočio ovoj hitnoj sjednici koja je odlučivala o državnom prvaku, a ne o birokratskoj sitnici - jer je prije dogovorio lov na Biokovu. Drugi hrvatski dužnosnik koji je predstavljao KSH Ivo Troskot glasovao je na štetu Šibenke. Josip Gjergja koji je onda bio izbornik jugoslavenske reprezentacije izjavio je na Radio Beogradu "kako je Bosna u pravu, jer se osobne ne sviraju u zadnjim sekundama“.

Veliki moćnik košarke u Hrvatskoj i cijeloj bivšoj Jugoslaviji Mirko Novosel šutke je stajao postrance u slučaju Šibenke, računajući da će lakše dovesti Dražena Petrovića u Cibonu ako Šibenka ne bude prvak. Šibenka kao prvak bila je atraktivnim mjestom za ostati, a za pristupanje bili su spremni Stojko Vranković i Vlade Divac. Pretpostavlja se da je ovakav udar u ondašnjoj košarci mogao biti izveden na malu Šibenku, koja nije imala moćne političke i športske zaštitnike kao klubovi iz glavnih gradova, Cibone, koja je "bacila oko" na Dražena Petrovića, a koja je imala moćne zaštitnike iza sebe, Mirka Novosela i Slavka Šajbera te Bosne iz Sarajeva, koje je "trebalo" dodatno propagirati jer se 1984. imala održati Olimpijada u Sarajevu.

"Izvornu" majstoricu u Šibeniku su dobili Šibenčani u dramatičnoj završnici, pogodcima iz slobodnih bacanja (iz KK Bosne su osporavali dosuđena slobodna bacanja), koje je postigao Dražen Petrović. U sezonama 1981./82. i 1982./83. bili su finalisti Kupa Radivoja Koraća i oba puta su izgubili od iste ekipe - Limogesa iz Francuske. Kroz svoju povijest klub je iznjedrio mnogo mladih i darovitih igrača, a najpoznatiji i nažalost prerano preminuli je Dražen Petrović.

Raspadom Jugoslavije klub je postaje članom A-1 Hrvatske lige, a 2010. biva ugašen zbog financijskih problema.

Košarkaški klub “Šibenik Stari grad” (KK ŠIBENIK SG) službeno je počeo s radom 2. studenoga 2010.godine kad je održana izvanredna izborna Skupština. Na istoj je izabran novi Upravni odbor i druga tijela kluba. Uprava je satkana od poznatih gospodarstvenika, bivših igrača i uglednih sportskih djelatnika. Klub je preuzeo obveze KK “Stari grad”.

Šibenski košarkaški drugoligaš Šibenik Stari grad od kolovoza 2011. nosi ime GKK ŠIBENIK (Građanski košarkaški klub "Šibenik") ili skraćeno ŠIBENIK . Odluka o promjeni imena donesena je na Skupštini kluba, kao i odluka da na čelu Upravnog odbora i dalje ostaje Ante Gaćina.

Klub se natječe u svim ligama pod okriljem Hrvatskog košarkaškog Saveza. Seniorski sastav trenutno igra u A2 Hrvatskoj košarkaškoj ligi - jug , i u sezoni 2011/ zauzeo je 2. mjesto.U sezoni 2012/2013. nalazi se na 1. mjestu A2 lige - jug.