Na današnji dan od 17. kolovoza 1647. godine počela je jednomjesečna turska opsada Šibenika

17.08.2017

Na današnji dan od 17. kolovoza 1647. godine počela je jednomjesečna turska opsada Šibenika

Na današnji dan od 17. kolovoza 1647. godine počela je jednomjesečna turska opsada Šibenika. Oko 20 000 turskih napadača do 16. rujna 1647. napadalo je grad. Procjenjuje se da je 4 000 Turaka poginulo je u tim borbama. Ključnu ulogu u obrani Šibenika odigrala je tvrđava svetog Ivana.

 

Tvrđava Sv. Ivana smještena je na vrhu brda sjeverno od šibenske stare gradske jezgre, na 115 metara nadmorske visine. Nazvana je Sv. Ivan po maloj kapeli koja se tu nalazila do 1638., kada je srušena zbog gradnje tvrđave. Tvrđava je podignuta na početku Kandijskog rata, u rekordnom vremenu, kroz kolovoz i rujan 1646.g., a istovremeno s njom gradila se i tvrđava Šubićevac. Građani Šibenika, bojeći se Turaka koji su se spremali osvojiti dalmatinske gradove, sudjelovali su u velikom broju na gradnji tvrđave i zaslužni su što je izgrađena u samo dva mjeseca. Nacrt Sv. Ivana izradio je glasoviti franjevački inženjer Antonio Leni iz Genove.

 

Ova velika i snažna tvrđava ima u tlocrtu zvjezdasti oblik, a na sjevernoj strani pojačana je visokim zidanim nasipom u obliku kliješta - tal. tanaglia, pa se prema tome za nju uobičajio i naziv Tanaja. Oko Sv. Ivana odvijale su se žestoke borbe 1647.g. kada su Turci pod vodstvom Tekeli-paše pokušali osvojiti Šibenik.