Na današnji dan, prije 64. godine osnovan plivački klub Mornar

03.03.2017

Na današnji dan, prije 64. godine osnovan plivački klub Mornar

SNa današnji dan, 03. ožujka,  prije točno 64 godine službeno je osnovan plivački klub Mornar, danas vaterpolski klub Šibenik. Iako se i prije te godine može pronaći zapisa o vaterpolskoj igri, ovo je prvi korak ka ozbiljnijem i profesionalnom bavljenju plivačkim sportovima tj. vaterpolom. Dana 25. siječnja iste godine (1953.) pod okriljem Jugoslavenske ratne mornarice koja je bila pokretač športskih aktivnosti nakon II. svjetskog rata, održana je osnivačka skupština Sportskog društva Mornar koje je postojalo i prije, ali samo kao sekcija društva iz Splita. Pod tim društvom uslijedilo je organiziranje različitih klubova među kojima su bili plivanje i vaterpolo, ali i jedrenje, stolni tenis, tenis, kuglanje, streljaštvo, šah.

 

Članak o osnivanju kluba - Šibenski list 8. travnja 1953.Na osnivačkoj skupštini plivačkog kluba za prvog predsjednika izabran je Bogdan (Božo) Krvavica, a za potrebe treninga i utakmica odlučeno je da se izgradi jedno improvizirano plivalište i smjesti u uvali Paklena, pa su sve članove kluba do uvale prevozili mornarički brodovi s mula Krke.

 

Prvih godina naši su se vaterpolisti natjecali u 3. državnoj ligi gdje se sva vaterpolska aktivnost događala u par ljetnih mjeseci. 1959. godine plivački klub se izdvaja iz sportskog društva Mornar i mijenja ime u plivački klub Šibenik. Godine 1965. klub ulazi u 2. saveznu ligi, a devet godina poslije i u prvu ligu gdje uz par oscilacija na početku ostajemo do danas. 1971. godine dolazi do izdvajanja vaterpola od plivanja i od tada klub nosi ime vaterpolski klub Solaris prema hotelskom naselju koje je bilo glavni pokrovitelj aktivnosti kluba.

 

 

Važno je za reći kako je vaterpoliste iz Mornara, Solarisa, Šibenika ili pod kojim god imenom nastupali oduvijek krasilo zajedništvo, zdrav športski duh i šibenski dišpet koji je pobjeđivao najveće rivale i osvajao najveća odličja.