Na današnji dan umro je Arsen Dedić

17.08.2018

Na današnji dan umro je Arsen Dedić

Na današnji dan 2015. u Zagrebu je u 78. godini preminuo jedan od naših najsvestranijih glazbenih umjetnika, Arsen Dedić.

 

Arsen Dedić rođen je 28. srpnja 1938. godine u Šibeniku.

 

Bio je hrvatski skladatelj, književnik, prevoditelj, pjesnik i kantautor. Autor je i izvođač mnogih šansona te pobjednik mnogih glazbenih festivala. Napisao je, skladao i izveo mnoge dojmljive ljubavne i misaone pjesme te je svojim izvornim stilom stekao mnogobrojne poklonike. Slovi za jednog od utemeljitelja šansone u Hrvatskoj.

 

Dobitnik je čak osam diskografskih nagrada "Porin" te je dobio i razne druge nagrade;za  najbolju produkciju, za najbolji album folklorne glazbe, za najbolji album zabavne glazbe, za najbolji kompilacijski album, za najbolji album pop i zabavne glazbe te za album godine i Porina za životno djelo.


Uz glazbu, objavio je više zbirki lirike. Prevodio je i obrađivao poznate šansonijere i autore, među njima Gina Paolija, Sergia Endriga i Jacquesa Brela, koji je svojim likom i djelom snažno utjecao na njegovu karijeru. Osnovno određenje mu je glazba, ali spajajući je s poetskim prirodno je stigao do vlastitoga kantautorskoga govora, koji ga je najviše i obilježio. Javlja se kao skladatelj, interpret, pjesnik, producent, dirigent i svirač. Uglazbio je stihove Krleže, Cesarića i Goloba.

 

Njegove su pjesme prevodili i obrađivali mnogi izvođači, a sâm je pisao za mnoge poznate hrvatske estradne umjetnike, primjerice Gabi Novak, klape i Ibricu Jusića. Veliki dio njegova opusa čini primijenjena glazba za televiziju, film i kazalište. Član je Hrvatskoga društva skladatelja i Hrvatskog društva pisaca.

 

 

Za Šibenik je vezan i zadnji Arsenov koncert, održao ga je na tvrđavi sv. Mihovila, zajedno sa suprugom Gabi Novak i sinom, poznatim pijanistom Matijom Dedićem.