Na današnji dan započela sedmodnevna bitka za Šibenik

16.09.2018

Na današnji dan započela sedmodnevna bitka za Šibenik

Na današnji dan 1991. godine počela je bitka za - Šibenik!

U popodnevnim satima 9. kninski korpus JNA na čelu sa zločincem Ratkom Mladićem krenuo je nakon Drniša u daljni prodor prema Šibeniku kako bi se Hrvatska presjekla na dva djela. Uz potporu pobunjenih Srba i jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva i jugoslavenske ratne mornarice Mladić je računao i na garnizone JNA u samome Šibeniku.
Agresorskoj vojsci suprotstavili su se malobrojni i slabo naoružani pripadnici policije, 113. šibenske i 4. gardijske brigade.
 
Neprijatelj je u napad krenuo iz dva smjera - preko Čiste Male, Gaćeleza i Zatona, te iz Drniša.
Iz prvog smjera napada kninski korpus probio je prvu crtu obrane i zaustavio se na šibenskom mostu odakle mu je Šibenik bio na dlanu. Drugi dio korpusa doživio je težak poraz od strane hrabrih hrvatskih branitelja u Pakovu Selu pa se u rasulu povukao prema Žitniću.
 
Idućih tjedan dana Šibenik je proživljavao pakao. Ipak na kraju je hrabra hrvatska vojska izvojevala pobjedu ponajprije zahvaljujući topovima sa Žirja koji su imali velik domet.

Šibenska je bitka bila iznimno strateški važna, jer su se morali obraniti šibenski most, grad Šibenik i položaji na Jadranskoj magistrali. Da je agresor zauzeo neke od tih lokacija, južna Hrvatska bila bi ispresijecana na par manjih ili većih džepova, čime bi došla u vrlo tešku situaciju za obranu.