Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

01. svibnja 1948. godine

01. svibnja 1948. godine

 

 

Nogomet u Šibeniku počeo se igrati u prvim godinama I. svjetskog rata. Već tada za novu sportsku granu vladao je veliki interes, no, problem je predstavljalo nepostojanje prikladnog igrališta.

 

Joso Rora-Juras 1913. godine iz Beča je donio prvu loptu u Šibenik, te je oko sebe okupio prvu skupinu sportaša koja je iduće godine osnovala prvi (doduše neregistrirani) klub pod imenom ''Heroj''. Istodobno, braća Štrkalj-Đigac iz Drniša osnovali su drugi klub, ''Zrinjski''. I upravo je prva javna nogometna utakmica u Šibeniku odigrana 1915. godine između ta dva protivnika (igralište je bilo na mjestu gdje se danas nalaze teniski tereni na Šubićevcu).

 

HNK Šibenik osnovan je 1. prosinca 1932. godine pod imenom RSD Šibenik. No, konstituirajuća Skupština održana je tek 30. kolovoza 1933. godine na kojoj je za prvog predsjednika izabran dr. Martin Čičin-Šain. Veliki problem predstavljalo im je i nepostojanje adekvatnog igrališta.

Nekako u isto vrijeme osnovan je i ''Osvit'' - prvi registrirani klub u Šibeniku (osnovan 29. veljače 1933. godine u prostorijama hotela ''Krka''). Za prvog predsjednika izabran je dr. Marko Grdović.

 

Radnički sportski klub ''Šibenik'' raspušten je 28. prosinca 1940.

 

Krajem 1944. godine pokreće se akcija za osnivanje fiskulturnog društva na tradicijama radničkog sportskog kolektiva – RSD ''Šibenik''. Ubrzo se to i ostvarilo, a temelje novog društva činili su uglavnom juniori i pomladak predratnog društva i mjesnog rivala ''Osvita''. FD ''Šibenik'' 1946. godine prvi put sudjeluje u jednom prvenstvenom sportskom natjecanju, a već iduće godine osvaja naslov prvaka Dalmacije.

Godine 1950. rasformiralo se fiskulturno društvo ''Šibenik'' i osnovao se samostalan nogometni klub pod nazivom ''Šibenik''. Stadion na kojem je ''Šibenik'' igrao svoje utakmice otvoren je 1. svibnja 1948., a nosio je ime narodnog heroja Rade Končara.

 

 

Od 1992. godine NK ''Šibenik'' član je Prve Hrvatske nogometne lige, sve do sezone 2003./'04. kada je igrao u Drugoj ligi. No, 13. svibnja 2006. HNK ''Šibenik'' ponovno se vraća u elitni razred hrvatskog nogometa gdje u prvoj povratničkoj sezoni osvaja 4. Mjesto. Sezona 2009./'10. najuspješnija je otkako je neovisne Hrvatske: četvrto mjesto u prvenstvu, finale Kupa (poraz od Hajduka) i povijesni izlazak na europsku scenu (premijerne pobjede u Europskoj ligi na Malti protiv Slieme Wanderers i na Cipru protiv Anorthosisa).

  Objavljeno: 01.05.2013, 07:59h