Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

113. brigada HV obilježila 29. obljetnicu osnutka

113. brigada HV obilježila 29. obljetnicu osnutka

 

 

Prigodnim programom, polaganjem vijenaca pred Spomenikom poginulim, nestalim i umrlim braniteljima na Baldekinu i svetom misom zadušnicom u kapelici sv. Mihovila u krugu bivše vojarne Bribirski knezovi,  pripadnici 113. brigade Hrvatske vojske obilježili su danas 29. obljetnicu osnutka te legendarne šibenske postrojbe.


Na skupu je pročitana i čestitka koju je svojim suborcima uputio Damir Krstičević, general bojnik u miru.
- Ratni put 113. brigade, uz čast i hrabrost koja je krasila vas pripadnike, čini brigadu jednom od najboljih pričuvnih brigada hrvatske vojske. Uistinu sam ponosan i čast mi je što sam bio zapovjednik 113. brigade HV – stoji, uz ostalo, u Krstičevićevom brzojavu. 


Na skupu pred spomenikom  pročitana su i imena poginulih i smrtno stradalih pripadnika 113. brigade koja su uklesana na spomen ploči u kapelici sv. Mihovila, a nakon odrješenja i molitve koju je predvodio katedralni župnik, don Krešimir Mateša, brojna izaslanstva su položila vijence i zapalila svijeću. 


Izaslanstvo Grada Šibenika predvodio je gradonačelnik Željko Burić sa svojim zamjenicima Danijelom Miletom i Paškom Rakićem. 


Na ratni put brigade i brojne akcije i ratne operacije u kojima je sudjelovala, pak, podsjetio je Jozo Šerić, također jedan od devet zapovjednika šibenske postrojbe koja je ostala na ponos svome Gradu i Županiji. 
Kroz 113. brigadu HV  koju se od osnutka nazivalo 113. šibenskom brigadom, prošlo je osam tisuća pripadnika te 18 tisuća ročnih vojnika u 33 naraštaja. S posebnim pijetetom brigada njeguje sjećanja na 66 svojih poginulih pripadnika.

  Objavljeno: 19.06.2020, 11:26h