Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

142. godišnjica postojanja HNK u Šibeniku

142. godišnjica postojanja HNK u Šibeniku

 

 

U foaju HNK Šibenik, u 11 je sati održana  konferenciji za novinare na kojoj je predstavljen program kojim se obilježava Dan Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku.

Naime, u nedjelju, 29. siječnja, naše kazalište obilježava 142. obljetnicu postojanja. Tim će povodom  u ponedjeljak, 23. siječnja, u foajeu s početkom  u 12 sati biti održana i promocija monografije Ane Lederer "Sto godina hrvatske scenografije i kostimografije, 1909. - 2009."  Program obilježavanja 142. Godišnjice postojanja nastavlja se i u utorak, 24. Siječnja, kada će u kazalištu nastupiti  duo "Pro Tango" kojeg čine mladi glazbenici, gitarist Mladen Verbanac i bandoneonist Miran Vaupotić.   Početak je u 20 sati.

Program se nastavlja u srijedu 25. siječnja u 20 sati u foajeu kazališta dokumentarnim filmom o stvaranju opere MEDIJ.

Vrhunac programa bit će humanitarni koncert u četvrtak, 26. siječnja  u 20 sati gdje će nastupiti Neno Belan, Hari Rončević, klapa More, Nas Quatros, Gordana pavić na klaviru te Nino Nimac na gitari. Organizatori koncerta je, uz HNK Šibenik, i Lions klub Luce iz Šibenika, a prikupljena sredstva namjenjena su za postavljanje rampe za ulaz osobama s invaliditetom.

Program završava u nedjelju 29. siječnja u 20 sati kad će kazalište Virovitica izvesti predstavu KVETCH.

Od 1870. godine kada je  u Šibeniku otvorena kazališna zgrada, do danas, u teatru su se izmjenjivale faze amaterskog i profesionalnog rada. Od samih početaka procesa profesionalizacije ovaj se mali teatar nametnuo svojom originalnošću. Kazališna predstava „Fantazija“ bila je nominiran u četiri kategorije za Nagradu hrvatskog glumišta, dok je “ Škrtičina“, u adaptaciji Marijane Nole, bila nagrađena Nagradom hrvatskog glumišta za ulogu  Mate Arpuna.  No, najznačajniji projekt kojeg je kazalište ostvarilo posljednjih godina sigurno je  opera G. C. Menottija „Medij“   s kojim se HNK u Šibeniku nakon punih 97 godina izbivanja vratio u opernu scenu Hrvatske, čemu svjedoči i nominacija za Nagradu hrvatskog glumišta za mladu Martinu Klarić.

  Objavljeno: 20.01.2012, 00:00h