Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

2. Međunarodni festival Okusi Mediteran ove godine u još boljem izdanju

2. Međunarodni festival Okusi Mediteran  ove godine u još boljem izdanju

 

 

 

U Šibeniku će se od 28. -31. svibnja 2015.g. održati 2. Međunarodni festival Okusi Mediteran (Taste the Mediterranean), na kojem će kroz kombinaciju stručnih predavanja, kulinarskih večeri, vinskog festivala te Mediteranske tržnice  biti predstavljene prednosti i jedinstveno bogatstvo mediteranske prehrane, uvrštene i na Unescovu listu svjetske nematerijalne kulturne baštine.

Kao središnji događaj festivala najavljen  je jedinstveni kulinarski spektakl "Zvjezdani chefovi pod zvjezdanim nebom" na kojem će  svoja umijeća predstaviti tri svjetski renomirana chefa. Kulinarski spektakl održat će se na ljetnoj pozornici Tvrđave sv. Mihovila, u petak 29. svibnja, u 20.30 sati. Osim kulinarskog showa, francuski chefovi  će dan ranije, u četvrtak 28. svibnja, održati master class za domaće kuhare, u Mediteranskom vrtu sv. Lovre,  a u subotu 30. svibnja će pripremiti francusku večeru u restoranu Dalmatinskog sela u Hotelu Solaris.
„Festival mediteranske prehrane Šibeniku daje osobit pečat, naglašavajući upravo autohtone proizvode i vina kao našu posebnost. Kvalitetna kulinarska ponuda važna je u razvoju turističkog brenda grada, ali i u svakodnevnom životu, odnosno osviještenosti Šibenčana o vlastitoj prehrani.“, rekla je pročelnica za društvene djelatnosti Grada Šibenika Mirjana Žurić, ističući i prednost uključivanje lokalnih restorana u projekt te termin održavanja, koji obogaćuje kulturnu i turističku ponudu Šibenika  u predsezoni.

Okusi Mediteran je jedan od šest festivala koji će se ovoga ljeta dijelom održati na tvrđavi sv. Mihovila.  Voditeljica Odjela za fortifikacije pri Muzeju Grada Šibenika Gorana Barišić Bačelić izrazila je zadovoljstvo odabirom lokacije budući je sadržaj drugačiji i originalan, ne samo na razini Šibenika, već i na nacionalnoj razini.“ Veliki je događaj ugostiti renomirane chefove okrunjene Michelinovim zvjezdicama, a sama organizacija kulinarskog spektakla bit će praćena i vrhunskom produkcija.“, najavila je Barišić  Bačelić. Podršku Festivalu iskazao je i direktor Turističke zajedničke Dino Karađole, naglašavajući da je riječ o jednom od najkvalitetnijih gastro događaja u Hrvatskoj i od velikog je značaja za turističku promociju Šibenika.

„Ovogodišnji festival Okusi Mediteran partner je festivala Francuske u Hrvatskoj Rendez-vous, a uz   sadržajnu raznolikost te izbor atraktivnih lokacija odvijanja, novost festivala  je i uključivanje domaćih restorana u projekt jer želimo da osviještenost o vrijednosti mediteranske prehrane  postane dio  naše standardne gastro ponude.“, najavila je na današnjoj konferenciji za medije u atriju Muzeja Grada Šibenika Ingrid Badurina Danielsson, projekt director festivala. Domaći restorani uključeni u projekt u vrijeme trajanja festivala Okusi Mediteran istaknut će poseban plakat, a na dnevnom meniju nudit će mediteranske specijalitete i domaće vino po atraktivnim cijenama.

 Mediteranska tržnica, u sklopu koje će se prvi put u Šibeniku predstaviti Italia fest, festival tradicionalnih talijanskih gastronomskih specijaliteta bit će organizirana na Obali palih omladinaca, dok će se vinski festival s probranim vinarima iz Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine odvijati na Tvrđavi sv. Mihovila.

Program festivala upotpunit će i razne izložbe, radionice i okrugli stolovi , a kao posebnog  gosta najavljujem   Floru Turner-Vučetić, autoricu knjige Ljubavne slastice, čije će predstavljanje biti upriličeno  u Muzeju Grada Šibenika, u subotu 30. svibnja u 11.00 sati.“, rekla je Badurina Danielsson uz zahvalu svima koji su dali podršku pri realizaciji projekta.

 

 

 

 

 

  Objavljeno: 20.05.2015, 11:42h