Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

2. Šibenski plesni festival

2. Šibenski plesni festival

 

 

U  Hrvatskoj  još uvijek ne postoji visoko kvalitetna  institucija za obrazovanje mladih plesaca, kako u klasiočnim tako ni u suvremenim plesnim izričajima. Renomirani hrvatski profesionalni plesni ansambli, u nastojanju da omoguće mladim talentiranim plesačima  što kvalitetnije stručno usavršavanje, uspješno organiziraju plesne škole i festivale po Hrvatskoj.

Od prošle godine, i u našem gradu tijekom vrelih ljetnih mjeseci točnije od 30. srpnja do 5 kolovoza, odrtžava se ljetna plesna škola za čije je dovođenje u  Šibenik zaslužna  Zorana Mihelčić, voditeljica Plesne udruge SJENE iz Šibenika. Organizacija i realizacija škole, koja se održava u jutarnjim satima u zgradi šibenske gimnazija Antuna Vrančića  pripada Profesionalnom plesnom ansamblu KELKOPE iz Zagreba,  predvođeni njihovom umjetničkom voditeljicom Tamarom Savićević iz Zagreba.  U večernjim satima naTrgu Republike Hrvatske odvija se plesni program, u kojem se sa  svojim cjelovečernim izvedbama predstavljaju trenutačno najbolji plesni ansambl i  nagrađivani plesači kao i plesne škole  iz Hrvatske i susjednih nam zemalja. Organizacija večernjeg scenskog programa  pripada Plesnoj udruzi SJENE  Iz Šibenika.

Uvidjevši  interes grada Šibenika iza obogaćivanjem kulturnih sadržaja za mlade tijekom ljeta,  umjetničkim voditeljicama zagrebačkih i šibenskih plesača Savičević i Mihelčić, u realuzciji ovog projekta,  pridružili su se odgovorni u uredu za društvene djelatnosti  Grada Šibenka, Turistička zajednica grada Šibenika na čelu sa direktorom Dinom Karađolom , Marijana Fuštin, ravnateljica Studentskog centra Šibenik, u kojem su smješteni svi gosti plesači,  kao  i Šibenska gimnazija, na čelu sa ravnateljicom Ivanicom Belamarić, koja je ustupila plesačima i njihovim plesnim instruktorima dvorane za vježbanje. Formirano je povjerenstvo koje je donijelo odluku o spajanju večernjeg programa na trgu ispred katedrale i jutarnje plesne škole u zgradi Gimnazije u  jedinstvenu manifestaciju  pod nazivom  -  Šibenski plesni festival.

Već je 1. Šibenski plesni festival pokazao izvanredan interes među mladom populacijom, kad je  tijekom trajanja festivala Šibenik ugostio oko 200 plesača iz Hrvatske i susjednih zemalja. Trenutačno se možemo pohvaliti da imamo jedini festival u ovom dijelu Europe koji u svom sadržaju nudi vrhunsku plesnu edukaciju za mlade plesače, pod vodstvom renomiranih domaćih i inozemnih plesnih pedagoga, mogućnost praćenja  najnovijih  plesnih projekata, koje je povjerenstvo odabralo na temelju zaprimljenih prijava i DVD snimaka, a koji će se prikazati u dijelu večernjeg scenskog programa na trgu kod katedrale. Ipak neizostavan dio našeg šibenskog plesnog festivala, svakako je međusobno druženje mladih iz različitih djelova Hrvatske i inozemstva, nezaboravna zabavu i odmor.

Program Festival završen je odmah po zaprimanju prijava.  Festival će otvoriti Plesna radionica Ilijane Lončar  iz Požege i  Zadarski plesni ansambl  sa predstavom „Umjetnički gen“ u koreografiji Sanje Petrovski. 30. srpnja, s početkom u 21 i 22 sata na Trgu Republike Hrvatske. U utorak, 31. 07. Predstavit će nam se dva plesna kluba – Vruća čokolada iz Splita i LAI iz Slovenije.  U srijedu 01.08. moći ćemo pogledati mlade plesače iz Makedonije, članove plesnih klubova MAK i REBIS,  nagrađivane plesače plesnog studija STEP BY STEP iz Zagreba, a odmah za njima Predstavu „COLOUR“ u ivedbi ZPA u koreografiji Stošije Zrinski iz Zadra.  U četvrtak, 02.08. predtavit će se plesni kljub VIRUS iz Bihaća, BiH, a odmah za njima  i MODUS iz Zagreba. U petak 3. kolovoza, na Trgu ispred katedrale  s početkom u 20h održat će se završna prezentacija rada  jutarnje plesne škole, na kojoj će plesači sa svojim voditeljima i instruktorima pokazati vrlo zahtjevne plesne kombinacije koje su savladali i naučili tijekom svog boravka u Šibeniku i svakodnevnog vježbanja u zgradi gimnazije. Nakon njih moći ćemo pogledati Irske plesove „Celtic Fantasy“ u izvedbi Zagrebačkog ansambla. U subotu, 4.08. svoj će plesni program predstaviti Srednja škola za suvremeni ples Ana Maletić iz Zagreba, a nakon njih moći ćemo pogledati cjelovečernju plesnu predstavu „ I against I“ u izvedbi PPA KELKOPE organizatora ljetne plesne škole. Time će simbolično biti i zatvoren 2. Ljetni plesni festival u Šibeniku 2012.

  Objavljeno: 01.08.2012, 12:30h