Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

23. siječnja se obilježava Dan mimoza

23. siječnja se obilježava Dan mimoza

 

 

Dana 23. siječnja, u Hrvatskoj se obilježava 14. Dan mimoza- Nacionalni dan prevencije raka vrata maternice.

Prilagođavajući se trenutnoj pandemijskoj situaciji i Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) je ove godine provođenje preventivnih djelatnosti usmjerio na digitalne platforme. Ususret 15. Europskom tjednu prevencije raka vrata maternice, izradio je novu internetsku stranicu o prevenciji raka vrata maternice sa sloganom „NEĆU RAK“. Stranica je prvenstveno namijenjena ciljanoj populaciji, ženama, ali i ostalim građanima i javnosti, te zdravstvenim djelatnicima i stručnjacima koji rade u području ginekoloških preventivnih programa i zaštite zdravlja žena.

 U studenom 2020. Svjetska zdravstvena organizacija donijela je Strategiju o ubrzanju eliminacije raka vrata maternice, prema kojoj bi trebalo pojačati provedbu cijepljenja protiv HPV-a i preventivnih ginekoloških pregleda. Time bi se, u slijedećih deset godina, postiglo da 90% djevojaka u dobi do 15 godina bude cijepljeno protiv HPV-a i 70% žena u dobi do 35 godina bude obuhvaćeno probirnim pregledima.

 U Hrvatskoj je cijepljenje protiv HPV infekcije preporučeno i besplatno za sve učenike i učenice osmog razreda osnovne škole te ovisno o raspoloživosti cijepiva i za sve osobe nakon osmog razreda osnovne škole do 25. godine starosti.  Preventivni ginekološki pregledi preporučuju se ženama jednom godišnje, a PAPA-test i HPV test prema uputi ginekologa.

 

  Objavljeno: 22.01.2021, 13:01h