Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

24. obljetnica ustroja legendarne šibenske 15. domobranske pukovnije Petar Krešimir IV

24. obljetnica ustroja legendarne šibenske 15. domobranske pukovnije Petar Krešimir IV

 

 

U subotu 17. prosinca 2016. godine u u Šibeniku na Baldekinu te u Vodicama i Skradinu obilježit će se 24. obljetnica ustroja legendarne šibenske 15. domobranske pukovnije Petar Krešimir IV.

U povodu obljetnice u čast poginulih i umrlih hrvatskih branitelja s početkom u 10.30 sati položit će se vijenci kod spomenika na Baldekinu te spomenika hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata u Vodicama.

Središnje obilježavanje odvit će se u Skradinu okupljanjem branitelja kod škole s početkom u 11 sati nakon čega će biti položeni vijenci i zapaljenje svijeće na središnjem križu u Skradinu.

U 12 sati bit će služena sveta misa za poginule i umrle hrvatske branitelje u crkvi Male Gospe u Skradinu.

Temeljem odluke vrhovnog zapovjednika OSRH dr. Franje Tuđmana i po zapovjedi ministra obrane gosp. Gojka Šuška, donesena je odluka da se, 14.svibnja 1992.g.,ustroji prva i druga domobranska bojna Šibenik za aktivnu obranu prve crte bojišnice vodičkog i skradinskog zaleđa.

Također, 14.kolovoza 1992.g. druga domobranska bojna preuzima prvu crtu bojišnice u vodičkom zaleđu, a 16.kolovoza 1992. prva domobranska bojna preuzima u skradinskom zaleđu. Temeljem zapovjedi vrhovnog zapovjednika OSRH, od 15.prosinca 1992.g. prva i druga domobranska bojna postaju sastavni dio ustrojene 15.domobranske pukovnije Šibenik. Od 4.1.1993.g. formira se i ustrojava 3.domobranska bojna te ostale pristožerne postrojbe 15.domobranske pukovnije.

Tijekom druge polovice 1993.g., 15.domobranska pukovnija PK4 Šibenik brane mnoga područja, zajedno sa :
1.bojnom (prvu crtu obrane skradinskog zaleđa),
2.bojnom (prvu crtu obrane vodičkog zaleđa),
3.bojnom (prvu crtu obrane miljevačkog platoa).

15.domobranska pukovnija PK4 Šibenik, sa postrojbama, aktivno sudjeluje u vojno-redarstvenim operacijama: „Zima 94.“, „Ljeto 95.“, „Oluja“, „Maestral“ i „Južni potez“. Zapovjednici 15.domobranske pukovnije su bili gosp. Duško Krnić, gosp.Krunoslav Mazalin, gosp. Tihomir Budanko te gosp. Selimir Vukšić.
Na ratnom putu 15.domobranske pukovnije, od njenog osnutka, poginulo je, nestalo i umrlo 29 pripadnika, a teže i lakše ranjenih i stradalih je bilo ukupno 86. Jezgru 15.domobranske pukovnije PK4 Šibenik su činili branitelji koji su prošli kroz postrojbe MUP-a i 113. brigade HV.

 

 

  Objavljeno: 16.12.2016, 09:15h